Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων
Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΔΑΚΕ-ΟΤΑ 18/5

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΣΕ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΟΕ-ΟΤΑ

(ΛΑΓΟΣ ΤΗ ΦΤΕΡΗ ΕΣΕΙΕ, ΚΑΚΟ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ*)

https://seda.gr/wp-content/uploads/2022/05/ΔΑΚΕ-ΟΤΑ-18-5-2022.pdf

Με τη λήξη της εκλογικής διαδικασίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ, γίναμε μάρτυρες σε ένα γαϊτανάκι ανακοινώσεων και αντεγκλήσεων ανάμεσα στη ΔΑΣ-ΟΤΑ και τη «Συνδικαλιστική Ανατροπή». Αφορμή στάθηκε ένα ακυρωθέν ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ, αλλά και η λανθασμένη και εκβιαστική εκ των υστέρων τακτική της, η οποία κορυφώθηκε με την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων στα δικαστήρια.

Όλη αυτή η αναταραχή οδήγησε στα πεπραγμένα των συνεδριάσεων του Γενικού Συμβουλίου και εν συνεχεία της νεοεκλεγμένης Εκτελεστικής Επιτροπής.

Αδιαφορούμε πλήρως για τους ατυχείς τακτικισμούς της ΔΑΣ, αλλά και τις αντανακλαστικές αντιδράσεις της «Συνδικαλιστικής Ανατροπής», όταν όμως αυτοί καταστρατηγούν τις θεσμικές αντιλήψεις και τίθενται εμπόδιο στην ομαλή λειτουργία της Ομοσπονδίας, τέτοιες τακτικές δεν θα μας βρουν συνοδοιπόρους, ούτε συμμάχους δια της ανοχής.

Έχοντας αποκλειστικά και μόνο θεσμική αντίληψη, η ΔΑΚΕ αρνήθηκε να συμπράξει στις μεθοδεύσεις που έλαβαν χώρα κατά τις συνεδριάσεις και κατέθεσε συνολικά τις θέσεις της επί της συγκρότησης των Οργάνων.

 Καταρχάς όσον αφορά τη συγκρότηση σε σώμα του Γενικού Συμβουλίου, μας προτάθηκε από την πλειοψηφούσα ΣΥΝ.ΑΝ. η θέση του Γραμματέα, ενώ ταυτόχρονα αποκλειόταν η συμμετοχή της ΔΑΣ από το Προεδρείο. Η Παράταξη σεβόμενη το γεγονός ότι οι συνάδελφοι την εξέλεξαν ως τρίτη δύναμη, δήλωσε ξεκάθαρα ότι της αντιστοιχεί κατ’ αναλογία η θέση του Αντιπροέδρου -και όχι του Γραμματέα- και αυτήν κατέλαβε. Εντέλει τη θέση του Γραμματέα την κατέλαβε η ΑΣΚ-ΟΤΑ (4η δύναμη) και εμείς παραμείναμε στην θεσμική μας θέση.

 Η ΔΑΚΕ, για τη διάρθρωση του Προεδρείου της Εκτελεστικής Επιτροπής ζήτησε το προφανές, την αναβολή της συγκρότησης σε σώμα της Εκτελεστικής Επιτροπής, για ένα μικρό χρονικό διάστημα και έως ότου εκδοθεί η απόφαση επί των ασφαλιστικών μέτρων της ΔΑΣ. Το αίτημά μας απορρίφθηκε και η «Συνδικαλιστική Ανατροπή» απέκλεισε τη ΔΑΣ από τις θέσεις του Προεδρείου.  Υπό αυτούς τους όρους η ΔΑΚΕ δεν δέχτηκε να συμμετάσχει στη διαδικασία, απέχοντας από την ψηφοφορία και μη αποδεχόμενη τη θέση του Αντιπροέδρου Α΄ που της αναλογούσε, υπό την προϋπόθεση της θεσμικής συμμετοχής όλων των παρατάξεων, όπως συνέβαινε πάντα έως σήμερα.

Η ΑΣΚ αποδέχθηκε να συμμετάσχει σε ένα προεδρείο το οποίο πλέον εκπροσωπείται από μια -ίσως όχι και τόσο- ετερόκλητη συμμαχία ανάμεσα σε «Συνδικαλιστική Ανατροπή» (ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ- ΜέΡΑ 25) και ΑΣΚ (ΣΥΡΙΖΑ).

Προλαμβάνοντας οποιαδήποτε προσπάθεια ατυχούς σύγκρισης ανάμεσα στη συμμετοχή μας στο Προεδρείο του Γενικού Συμβουλίου και της αποχής μας από το Προεδρείο της Εκτελεστικής Επιτροπής, υπενθυμίζουμε ότι το Προεδρείο του Γενικού Συμβουλίου δεν έχει καμία εκτελεστική ή αποφασιστική αρμοδιότητα, ή εξουσία, αλλά ο ρόλος του αρχίζει και τελειώνει στον συντονισμό των συνεδριάσεων του Γ.Σ., εν αντιθέσει με την Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία είναι το κύριο όργανο διοίκησης της Ομοσπονδίας (καμία σύγκριση ανάμεσα στα δύο Όργανα).

Όσο για τις λεκτικές ακροβασίες και υπερβάσεις που διαβάζουμε στις διάφορες ανακοινώσεις των ΣΥΝ.ΑΝ. και ΔΑΣ, από τις οποίες κυριολεκτικά δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε με ποιον από τους δύο τελικά είμαστε «συνέταιροι», θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους καλούς συναδέλφους -αν και το γνωρίζουν άριστα-  ότι η ΔΑΚΕ ήταν, είναι και θα είναι ανεξάρτητη και μόνος της «συνέταιρος» είναι η αξιοπρέπεια της, οι αρχές της και ο αγώνας για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

    Άλλωστε, για να μην ξεχνιόμαστε, όλα τα προηγούμενα χρόνια οι δύο αυτές παρατάξεις συνέπλεαν άριστα, κατέχοντας η μία παράταξη το αξίωμα του Προέδρου και η άλλη αυτό του Γραμματέα, ενώ επιδεικνύοντας αγαστή αλληλοκατανόηση και συνεργασία περιδιάβαιναν την Ελλάδα και διαμόρφωναν την πολιτική της Ομοσπονδίας. Όλες οι σχέσεις περνούν κρίσεις, είμαστε σίγουροι ότι σύντομα θα τα ξαναβρούν.

Όσον αφορά το περίφημο ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ για το οποίο έγινε όλος αυτός ο «ντόρος», εμείς κανένα συμφέρον και κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεν είχαμε. Ο εκπρόσωπος μας στην εφορευτική επιτροπή μόνον κατά συνείδηση και με βάση τους νόμους και το καταστατικό της Ομοσπονδίας θα μπορούσε να ψηφίσει και αυτό φυσικά έπραξε. Τα υπόλοιπα είναι «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».

* Επεξήγηση υπότιτλου ανακοίνωσης: Μιας και η ΔΑΣ, αλλά και η «Συνδικαλιστική Ανατροπή» δείχνουν μια ροπή προς τη χρήση –υποθέτουμε- σημειολογικών παροιμιών στις ανακοινώσεις τους, παραθέτουμε λοιπόν και εμείς μια σε αυτό το πλαίσιο: «Λαγός τη φτέρη έσειε, κακό της κεφαλής του..»

Η σοβαρότητα και η αξιοπρέπεια είναι ένα χαρακτηριστικό

το οποίο εύκολα αποποιείται, αλλά πολύ δύσκολα αποκτιέται.

ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΔΑΚΕ-ΟΤΑ