Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων
Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΔΗΜΟΥ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 26/9/2022 συνάντηση μεταξύ του Προεδρείου του ΔΣ του ΣΕΔΑ και του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Αθηναίων, κ. Α. Τσιατσιάμη. Ήταν μια συνάντηση σε συνέχεια της συζήτησης με τον Δήμαρχο, ενώ τέθηκαν τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους πιο εξειδικευμένα και σε επίπεδο που αφορά τις αρμοδιότητες του Γενικού Γραμματέα.

1. Οικονομικά:

Επαναλήφθηκε έντονα το αίτημα που είχε διατυπώσει ο Σύλλογος και στον Δήμαρχο: να μην υπάρξει καμία περικοπή στις (εκτός τακτικών αποδοχών) οικονομικές απολαβές, καθώς το επόμενο διάστημα θα είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος και ενόψει μάλιστα ενός πολύ δύσκολου χειμώνα. Ζητήθηκε δε, πέρα από τη μη περικοπή των μη τακτικών αποδοχών, επιτέλους να υπάρξει από εδώ και πέρα δίκαιη αντιμετώπιση των εργαζομένων και συνολικά των διευθύνσεων.

Δεν νοείται υπάλληλοι ίδιας βαθμίδας (π.χ. διοικητικοί ΔΕ) να αμείβονται σε μια διεύθυνση μόνιμα με υπερδιπλάσια ποσά από ότι σε όλες τις υπόλοιπες, δημιουργώντας έτσι επί της ουσίας ένα «νέο μισθολόγιο» και καταστρατηγώντας πλήρως την περί του δικαίου αντίληψη και κατεύθυνση της Δημόσιας Διοίκησης.

Επιπλέον, θίχτηκε εκ νέου το γεγονός ότι ευνοούνται συνεχώς συγκεκριμένοι υπάλληλοι με τοποθετήσεις σε αμειβόμενες θέσεις, καθώς και το ότι οι «επαναπατριζόμενοι» από τα διάφορα κόμματα, πολιτικά γραφεία, «παράγοντες» κλπ κατευθύνονται μονίμως στην καθαριότητα λαμβάνοντας και το μέγιστο των υπερωριών, αφού ολοκληρώθηκε ο ρόλος τους ως παραγοντίσκων τρίτης διαλογής. Δεν υπάρχουν πατρίκιοι και πληβείοι παρά μόνο ισότιμοι εργαζόμενοι και η κατεύθυνση πρέπει να είναι δίκαιη και ίση εργασία και ανταμοιβή.

Οι παρεμβάσεις μας αυτές αντικατοπτρίζουν τις ανησυχίες μας και τους προβληματισμούς μας για όλους τους συναδέλφους, προέρχονται δε από τις «σερνόμενες φήμες» περί οικονομικών περικοπών. Ο Γενικός Γραμματέας απάντησε ότι εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής γίνεται προσπάθεια να μην υπάρξουν περικοπές.

2. Πράσινο:

Για μια ακόμη φορά τέθηκαν κατά προτεραιότητα και συνολικά τα προβλήματα της Διεύθυνσης Πρασίνου (υπερωρίες, προσωπικό κτλ). Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση το ζήτημα. Το Πράσινο είναι μια υπηρεσία αποδεκατισμένη και παρόλα αυτά όλοι μιλούν για την αποτελεσματικότητα και τις ικανότητες των εργαζομένων σε αυτό. Με βάση και την αναγνώριση και τα λόγια ευγνωμοσύνης με τα οποία ο Δήμαρχος εκφράστηκε για τους εργαζόμενους του Πρασίνου, ζητήσαμε αυτή η αναγνώριση εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής να έχει αντίκτυπο και να εκφραστεί έμπρακτα, σε οικονομικό και εργασιακό επίπεδο. Ο Γενικός αναγνώρισε με τη σειρά του το τεράστιο έργο του προσωπικού στο Πράσινο.

3. ΜΑΠ:

Τέθηκε επισταμένα το θέμα της καθυστέρησης επί μια τριετία των ΜΑΠ. Οι μόνιμες καθυστερήσεις εξαιτίας των αγκυλώσεων του νομικού πλαισίου, δημιουργούν σημαντικό ζήτημα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων. Ζητήθηκε η εξεύρεση βιώσιμης λύσης, ώστε το πάγιο φαινόμενο της καθυστέρησης να εξαλειφθεί και τα ΜΑΠ να παραδίδονται στους εργαζόμενους έγκαιρα. Ο Γενικός αναγνώρισε το πρόβλημα, ανέφερε δε ότι αναζητείται η πλέον ενδεδειγμένη λύση.

4. Κτηριακό:

Τέθηκε υπόψη του Γενικού Γραμματέα εκ νέου η άποψη του Συλλόγου και για το νέο κτήριο, αλλά και για την κατάσταση των κτηρίων όλων των υπηρεσιών συνολικά. Μονότονη η όποια περαιτέρω συζήτηση πλέον. Οι κινήσεις της Διοίκησης θα πρέπει να είναι άμεσες προς την κατεύθυνση τόσο της αποσυμφόρησης των χώρων, όσο και της αναβάθμισης τους.

Επισημάνθηκε το γεγονός ότι τα Γραφεία Αντιδημάρχων καταλαμβάνουν δυσανάλογα μεγάλη έκταση (με ορισμένες κραυγαλέες περιπτώσεις να έχουν και πάνω από ένα γραφεία) σε σχέση με το έργο που προβλέπεται να παρέχουν (τύφλα να έχει για παράδειγμα η στελέχωση του γραφείου του υπουργού Εθνικής Αμύνης μπροστά στα 2 ή 3 γραφεία Αντιδημάρχου).  Την ίδια ώρα οι συνάδελφοι ασφυκτιούν σε γραφεία-αποθήκες προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στον Δήμο και στους Δημότες.

Για το νέο κτήριο, ο Σύλλογος έχει εκφράσει τις έντονες αντιρρήσεις του εξαρχής. Δυστυχώς δεν βρέθηκε κανένας να τις στηρίξει, κάποιοι βέβαια «θυμήθηκαν ότι διαφωνούν» αργά -αλλά με κεντρική διαφωνία τους το να μην πάνε οι ίδιοι εκεί. Ο ΣΕΔΑ επανέφερε τις ανησυχίες του τόσο όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας συνολικά και σε σχέση με την επικινδυνότητα της περιοχής, όσο και για τη δυσκολία πρόσβασης στη συγκεκριμένη περιοχή. Ο Σύλλογος έθεσε συνολικά τα προβλήματα που απορρέουν από την συγκεκριμένη επιλογή, αλλά και τις ευθύνες οι οποίες θα υπάρξουν σε περίπτωση που ,δυστυχώς, αυτές οι ανησυχίες μας επιβεβαιωθούν.

Ο Γενικός Γραμματέας, σε συνέχεια των λεγομένων του Δημάρχου, ανέφερε ότι ως το τέλος του χρόνου θα έχουν υπάρξει συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο θέμα των κτηρίων.

5. Παρεμβάσεις αιρετών σε συνδικαλιστικά θέματα:

Ο ΣΕΔΑ, μετά τον Δήμαρχο, ενημέρωσε και τον Γενικό Γραμματέα για τα όσα διαδραματίστηκαν και διαδραματίζονται, με τις πρωτοφανείς στα χρονικά του Δήμου Αθηναίων ωμές παρεμβάσεις ενός ή δύο Αντιδημάρχων στα συνδικαλιστικά δρώμενα. Επαναλαμβάνουμε ότι οποιαδήποτε ανάμιξη Αντιδημάρχου, εκπροσώπου δηλαδή της εργοδοτικής πλευράς, στην κατεύθυνση της χειραγώγησης των εκπροσώπων των εργαζομένων και διαστρεβλώνοντας τη συνδικαλιστική πραγματικότητα του Δήμου είναι αθλιότητα, προσβάλει την αξιοπρέπεια του Δήμου και εντέλει εκθέτει την ίδια τη Δημοτική Αρχή.

Δυστυχώς οι παρεμβάσεις αυτές –σε συνδυασμό με τα φαινόμενα μόνιμης οικονομικής και υπηρεσιακής εύνοιας που αναφέραμε πιο πάνω– δημιουργούν όχι μόνον προβλήματα και ερωτηματικά, αλλά και στρεβλώσεις οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν γίνονται αποδεκτές. Όταν δε, Αντιδήμαρχος ή παράγοντας παρεμβαίνει ωμά σε συνδικαλιστικό επίπεδο ή είναι αδύναμος και υποκύπτει σε αλλότριες πιέσεις ή είναι εν δυνάμει συνεργός σε συμπεριφορές και έχει μόνο σκοπό τη δημιουργία στρατού ψηφοφόρων και υποστηρικτών, για ίδιο όφελος. Στην προσπάθεια τους όμως κάποιοι να «ψηλώσουν τις προσδοκίες τους» ή να πιάσουν την «ευκαιρία από τα μαλλιά», μπορεί αυτές οι προσδοκίες «να κοντύνουν» και η ευκαιρία να αποδειχτεί «καραφλή».

Για να τελειώνουμε: Αν ο Αντιδήμαρχος θέλει να γίνει συνδικαλιστής έχει την επιλογή να παραιτηθεί(!!!), να πάει να δουλέψει -στην καθαριότητα ή όπου αλλού επιλέξει- και ίσως έτσι καταφέρει να εκπληρώσει το κρυφό όνειρό του να γίνει συνδικαλιστής. Σε διαφορετική περίπτωση ας ασχοληθεί με τα πολύ συγκεκριμένα καθήκοντα του Αντιδημάρχου και ας συνεχίσει να ανεβάζει κατά την προσφιλή του τακτική φωτογραφίες στο facebook.

Ο Γενικός Γραμματέας ευθέως εξέφρασε την άποψη ότι είναι απαράδεκτες τέτοιες παρεμβάσεις, διαχωρίζοντας προφανώς τη θέση του από τις συγκεκριμένες ενέργειες του ενός ή δύο Αντιδημάρχων (όπως ανάλογα είχε κάνει και ο Δήμαρχος).

Ως Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων και εκπροσωπώντας τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων από όλους τους εργασιακούς χώρους και τις υπηρεσίες, επαναλαμβάνουμε το μόνιμο αίτημα του Συλλόγου για χρηστή, δίκαιη και αντικειμενική διοίκηση.

Οι (σκοπούμενες ή μη)άνισες μεταχειρίσεις των εργαζομένων σε οικονομικό και εργασιακό επίπεδο δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές, ενώ η ευνοιοκρατία στο Δημόσιο είναι μια απεχθής αντίληψη. Τυχόν δε αφέλεια να πιστέψει οποιοσδήποτε ότι οι μόνιμα ευνοούμενοι θα παρέχουν την οποιαδήποτε είδους στήριξη ως ευγνωμοσύνη και ανταπόδοση είναι αυτό ακριβώς, μέγιστη αφέλεια. Δεν θέλουμε να επεκταθούμε περαιτέρω, αλλά ξέρετε ότι και μπορούμε να στηρίξουμε τα πάντα με στοιχεία, καταστάσεις και ονόματα, αλλά και θα το κάνουμε αν χρειαστεί.

Ο σεβασμός με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους θεσμούς και η αξιοπρέπεια την οποία επιδεικνύουμε απέναντι στη θεσμική αντίληψη την οποία υπηρετούμε, δεν θα έπρεπε να εκλαμβάνονται ως αδυναμίες. Δοσοληψίες δεν είχαμε ποτέ και ως εκ τούτου δεν έχουμε τίποτα ούτε να χάσουμε, ούτε να κερδίσουμε. Αντίθετα η μη εμπλοκή μας σε τέτοιου είδους φαινόμενα, μας δίνει το δικαίωμα να σταθούμε απέναντι σε όποιον τα επιτρέπει, τα ευνοεί ή τα επιβάλει, με περισσότερη δύναμη από αυτή που μπορεί να έχουν όσοι ευνοούνται και ο νοών νοείτω.

Το μόνιμο άγχος και η ανησυχία μας είναι συνολικά η εργασιακή και οικονομική ανάταση των εργαζομένων, χάρη των ιδίων -γιατί αυτούς εκπροσωπούμε- αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Βλέποντας τις επερχόμενες δυσκολίες και δυσπραγίες έχουμε εντείνει και θα συνεχίσουμε να εντείνουμε τις παρεμβάσεις μας σε αυτή την κατεύθυνση

Πατήστε στον πιο κάτω σύνδεσμο για να διαβάσετε ολόκληρο το Δελτίο Τύπου σε μορφή pdf.

https://seda.gr/wp-content/uploads/2022/09/ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ-ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ-ΜΕ-ΓΕΝΙΚΟ-ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ-28-9-2022.pdf