Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων
Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ “ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΕΩΝ”

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί ένα δημοσίευμα, το οποίο αναπαράγεται από αρκετούς, με τον παραπλανητικό τίτλο “Άκυρες οι μονιμοποιήσεις σε Δημόσιο και ΟΤΑ από το 2001, με απόφαση του Αρείου Πάγου”.
🔴 Πρόκειται για ένα δημοσίευμα με έναν ατυχή, αν όχι ψευδή, τίτλο και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
🔴 Η αλήθεια είναι ότι το άρθρο αυτό δημοσιεύει μέρος του σκεπτικού μιας απόφασης του Β2 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου από τον Ιανουάριο του 2023 (!!), η οποία όμως απόφαση αφορά αποκλειστικά την υπόθεση για την οποία εκδόθηκε και ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ σε καμία άλλη υπόθεση άμεσα, πόσο μάλλον με αναδρομική ισχύ.

🔴 Ιδιαίτερα δε, δεν έχει καμία εφαρμογή σε καμία υπόθεση που έχει καταστεί τελεσίδικη στα δικαστήρια, αλλά και καμιά επίπτωση σε καμία άλλη περίπτωση μονιμοποίησης συμβασιούχων με νόμο ή με Προεδρικό Διάταγμα κατά το παρελθόν.

Το δημοσίευμα έχει πάρει το σκεπτικό της συγκεκριμένης απόφασης και το έχει αναγάγει έωλα σε εν δυνάμει εφαρμοστικό νόμο του Κράτους, σε μια διασταλτική λογική η οποία δεν συναντάται ούτε σε συζητήσεις “καφενειακού επιπέδου”.
Το σκεπτικό κάθε απόφασης του Αρείου Πάγου δεν αποτελεί νόμο του Κράτους και αφορά μόνο την υπόθεση την οποία εξέτασε. Μπορεί υπό συνθήκες να αποτελέσει οδηγό των δικαστών για μελλοντικές υποθέσεις, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση δεσμευτικό για τους δικαστές, όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη εδώ και χρόνια. Πόσο μάλλον το σκεπτικό απόφασης ενός Τμήματος και όχι της Ολομέλειας.

🔴 Άλλωστε, έχοντας περάσει ήδη ένα έτος από τη συγκεκριμένη απόφαση, τίποτα από όσα υπονοεί το δημοσίευμα δεν έχει συμβεί, ενώ ενδιάμεσα έχουν εκδοθεί και σειρά πρωτόδικων αποφάσεων με τις οποίες συμβασιούχοι αναγνωρίζονται ως εργαζόμενοι αορίστου χρόνου.

Ο Πρόεδρος, Β. Πολυμερόπουλος
Ο Αν. Γεν. Γραμματέας, Γ. Χρυσανθακόπουλος