Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων
Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΔΑΚΕ-ΟΤΑ 16/5/2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΔΑΚΕ-ΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟ 48ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΕ-ΟΤΑ

ΚΑΙ ΟΣΑ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ.

https://seda.gr/wp-content/uploads/2022/05/ΔΑΚΕ-ΟΤΑ-16-5-2022.pdf

Tην Παρασκευή 6 Μαΐου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 48ου Τακτικού Συνεδρίου της ΠΟΕ–ΟΤΑ, με την εκλογική διαδικασία, την καταγραφή των δυνάμεων και των συσχετισμών των διαφόρων παρατάξεων.

Κάνοντας έναν στοιχειώδη απολογισμό της συνεδριακής διαδικασίας θα λέγαμε ότι υπήρξε ίσως το πιο χαλαρό, άχρωμο και άοσμο συνέδριο στη συνεδριακή ιστορία της Ομοσπονδίας, στο οποίο εάν δεν υπήρχαν κάποια άκρως περίεργα και έξω από τη συνδικαλιστική ηθική γεγονότα και δεδομένα, πριν και κατά τη διάρκεια της συνεδριακής διαδικασίας, θα είχε περάσει απαρατήρητο και στη λήθη της συνδικαλιστικής ιστορίας.

Με μικρές διαφοροποιήσεις ενός μικρού αριθμού συνέδρων-ομιλητών, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα νέα δεδομένα, στα πραγματικά προβλήματα και στις νέες υπό διαμόρφωση εργασιακές σχέσεις, το υπόλοιπο συνέδριο αναλώθηκε στα παλαιά και τετριμμένα τα όποια ήταν ακριβής αναμασημένη επανάληψη των προηγούμενων συνεδρίων. Αν είχε κάποιος παρακολουθήσει το 40ο ή το 42ο  Συνέδριο δεν θα μπορούσε να αντιληφθεί ούτε το χάσμα των γεγονότων, αλλά ούτε και τη χρονική διαφορά που έχει μεσολαβήσει.

Το ΠΑΜΕ-ΔΑΣ με τις γνωστές του κορώνες και τον αυτοθαυμασμό της επαναστατικότητάς του η οποία το διέπει λόγω της προ εκατονταετίας επανάστασης των  μπολσεβίκων, αλλά και η «Συνδικαλιστική Ανατροπή» με τη λεκτική έπαρσή της και την ταυτόχρονη αγωνία του «μαντρώματος» των συνέδρων της, αν και οι εργασίες διεξάγονταν στο μέσο του πουθενά, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της όλης διαδικασίας.

Στείρα ιδεοληψία, αναμασήματα προηγούμενων ετών και υποχρεωτικό μάντρωμα δεν μπορούν να δώσουν ούτε το πνεύμα της ανανέωσης, της νέας εκκίνησης και του επαναπροσδιορισμού των πραγμάτων στο νέο υπό διαμόρφωση πλαίσιο, αλλά ούτε και τη σπίθα της αγωνιστικής αντίληψης και διεκδίκησης.

Εμείς ως ΔΑΚΕ-ΟΤΑ,

καταγράψαμε με σαφήνεια τα ήδη γνωστά προβλήματα, αλλά και ταυτόχρονα αναδείξαμε τις νέες εργασιακές προκλήσεις και τα δεδομένα που αυτές συνεπάγονται..

Η διάλυση σχεδόν όλων των υπηρεσιών λόγω έλλειψης προσωπικού (Πράσινο, Ηλεκτρολογικό, Τεχνικές και Διοικητικές υπηρεσίες, ΚΕΠ, Πρόνοια, Καθαριότητα κτλ), η καθήλωση των μισθών μας για μια δωδεκαετία, μαζί με το πάγωμα των κλιμακίων 2016-17, την εισφορά αλληλεγγύης και το θέμα των Βαρέων & Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων το οποίο μετά από έξι (6) αναβολές έχει καταντήσει χειρότερο και από το γιοφύρι της Άρτας ήταν σταθερά στα ζητήματα που καταγράψαμε και επαναφέραμε στην πρώτη γραμμή.

Σημαντικό στοιχειό στις παρεμβάσειςτης Παράταξηςυπήρξε η στηλίτευση της καθολικά διορισμένης διοίκησης όλων των οργάνων της ιεραρχίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και των στρεβλώσεων του νόμου Χατζηδάκη.

Αναδείχθηκαν όμως από την πλευρά μας και όλες οι παράμετροι, τα προβλήματα, τα νέα δεδομένα και οι νέες προκλήσεις, που απορρέουν από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την απομακρυσμένη εργασία, αλλά και το πλήθος των εργασιακών σχέσεων και των νέων τεχνολογιών που έχουν υπεισέλθει.

Η Παράταξή μας στάθηκε όπως πάντα με αξιοπρέπεια, χωρίς λαϊκισμούς και τις συνηθισμένες για άλλους συνδικαλιστικές κυβιστήσεις, αλλά και με πρωτοποριακές αντιλήψεις, υπερασπιζόμενη το αξιακό της σύστημα και τις ιδέες της.

Δεν αναπροσάρμοσε τον λόγο της και την τακτική της ανάλογα με το ακροατήριο, αλλά ζήτησε έντονα, ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές όσοι αποδέχονται τις αντιλήψεις της, τις θέσεις της και τις ιδέες της να συμπορευτούν και να συστρατευτούν μαζί της.

Διότι αυτή η Παράταξη αναφέρεται σε έναν πολύ μεγάλο συνδικαλιστικό και ιδεολογικό χώρο, έχει μακρά πορεία, δεν αποτελείται από ανεμομαζώματα και έχει ιστορία την οποία τιμά και δεν ντρέπεται για αυτήν. Υπενθυμίζουμε ότι πάντα τα ανεμομαζώματα τα διαδέχονται τα ανεμοσκορπίσματα.

Ήμασταν και παραμένουμε πάντα

μια ανεξάρτητη, αδέσμευτη και αυτοκαθοδηγούμενη Παράταξη,

με θέσεις και ιδανικά, χωρίς πατρώνους και καθοδηγητές.

Ο ρόλος των περιφερόμενων –εν είδει θιάσου– από το πολιτικό γραφείο του εκάστοτε Βαρουφάκη, στο αντίστοιχο του εκάστοτε Τσίπρα, με ενδιάμεση στάση στον εκάστοτε Ανδρουλάκη, διακηρύσσοντας συγχρόνως αγωνιωδώς το πόσο άχρωμοι και ανεξάρτητοι είναι, ανήκει σε άλλους και το κάνουν ακριβώς έτσι.

Συνδικαλισμό με μάσκες, μεταμφιέσεις και θεατρινίστικες παραστάσεις εμείς δεν επιτρέψαμε στον εαυτό μας να κάνει ποτέ.

Υπήρξαν όμως και τα γεγονότα τα οποία θα μας κάνουν να θυμόμαστε το 48ο Συνέδριο, όπως αναφέραμε αρχικά. Για αυτά όμως, μπορούμε να δεσμευτούμε από τώρα ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν ποτέ ξανά.

Αρχικά, ο μεγαλύτερος Σύλλογος της Θεσσαλονίκης, από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα, μετά από ατελείωτους τακτικισμούς, παραγοντισμούς και παρεμβάσεις παντός είδους, δεν προχώρησε σε εκλογές, όπως έκανε και το τελευταίο Σωματείο των 35 μελών, με αποτέλεσμα να απουσιάζει από το Συνέδριο και τα συνδικαλιστικά δρώμενα!!!. Την ίδια ώρα που Σωματεία 40 ατόμων διαμόρφωναν το συνδικαλιστικό πεδίο, ο Σύλλογος Εργαζομένων της Θεσσαλονίκης παρέμενε όμηρος των τακτικισμών, των προσωπικών συμφωνιών και των πλέον μικροπαραταξιακών αντιλήψεων και αυτό είναι τουλάχιστον θλιβερό. Ας αναλογιστούν όσοι συμμετείχαν και υπηρέτησαν αυτή την κατάσταση, αν τους τιμά και τους αντιπροσωπεύει. Το ποιος κέρδισε και ποιος έχασε από αυτήν την κατάσταση είναι ηλίου φαεινότερο («εμείς θα χάσουμε 3 συνέδρους, η ΔΑΚΕ όμως θα χάσει 15» ήταν η μόνιμη επωδός…).

Λόγω αρχών, ως Παράταξη, δεν προσφέραμε και δεν προσφέρουμε σε κανέναν και καμία, ούτε συνδικαλιστική ασυλία, ούτε συνδικαλιστική απαλλαγή, απλώς και μόνο για τη συνδικαλιστική απαλλαγή.  Εάν οι δράσεις και οι πράξεις κάποιων στο παρελθόν ή η συνολική τους πορεία, τους κάνουν να φοβούνται τα μελλούμενα, εμείς δεν θα καταστούμε κολυμβήθρα του Σιλωάμ, ούτε θα αναλάβουμε να ξεπλύνουμε τις αμαρτίες των. Μπορούν, όπως ήδη έκαναν άλλωστε, να απευθύνονται σε άλλες παρατάξεις ζητώντας την εκλογή τους και προσφέροντας σε αντάλλαγμα τις ψήφους τους.

Στον δε Δήμο Αθηναίων, η πλήρης επικυριαρχία της Παράταξής μας είναι εμφανέστατη και αδιαμφισβήτητη. Στον χώρο όμως της Καθαριότητας, οι καταστάσεις σε συνδικαλιστικό επίπεδο δεν αγγίζουν απλά τα όρια του παραλόγου, αλλά ξέφυγαν και από κάθε συνδικαλιστικά καλώς εννοούμενη πρακτική. Το μάντρωμα και το οδήγημα στη Συνδικαλιστική Ανατροπή όλων, μα όλων των αντιπροσώπων (16 στους 16) είναι μια πρωτοφανής πράξη χωρίς μέχρι τώρα να έχει απαντηθεί πουθενά αλλού. Ό,τι πίστευαν ψήφιζαν οι εργαζόμενοι, όπου ήθελαν πήγαιναν την ψήφο αυτών των συναδέλφων οι συμφωνίες που γινόντουσαν πάνω και κάτω από το τραπέζι. Μάλιστα έφτασαν σε τέτοιο σημείο και επίπεδο, είτε επειδή ντρεπόντουσαν, είτε επειδή θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να κρυφτούν, να προσέρχονται στην εκλογική διαδικασία εν κρυπτώ και κρυμμένοι, να τους οδηγούν δύο-δύο «υπό την επιτήρηση του δεκανέα» ή «σαν σχολιαρόπαιδα», για να μην χάσουν τον δρόμο τους. Μόνο στολές παραλλαγής δεν τους έβαλαν…

Ως Παράταξη, βεβαίως δεν ψηφίσαμε τον οικονομικό απολογισμό. Είναι αδύνατον αυτή τη στιγμή να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες, αλλά ούτε και θα παραβλέψουμε το συγκεκριμένο θέμα. Διακόσιες πενήντα χιλιάδες (250.000) ευρώ σε οδοιπορικά, εν μέσω κορωνοϊού, συμπεριλαμβάνονταν στα έξοδα τα οποία μας έφεραν να εγκρίνουμε. Χρήματα τα οποία αναλώθηκαν κατά βάση σε παραταξιακές επισκέψεις, χωρίς κανόνες και αρχές, γεγονός πρωτοφανές στα συνδικαλιστικά δεδομένα.

Οι Σύλλογοι και τα Σωματεία κρατώντας τις εισφορές των μελών τους στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, προσπαθούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Αν θεωρεί κάποιος ότι υποχρέωση των Συλλόγων είναι να χρηματοδοτούν τις παραταξιακές «βόλτες» και επισκέψεις είναι πολύ γελασμένος. Μπορεί οι καλοί συνάδελφοι να πιστεύουν ότι μπορούν να πάνε όχι μόνον δύο ή τέσσερις, αλλά εικοσιτέσσερις φορές στην Πάρο, στην Πάτμο ή στην Τήνο, με τα δικά τους όμως χρήματα, με τα χρήματα της τσέπης τους και όχι με τα χρήματα από τις εισφορές των εργαζομένων. Ο κάθε σύλλογος έχει καλύτερους τρόπους να αξιοποιήσει τις εισφορές του από τις παραταξιακές «βόλτες» στις οποίες αναλώθηκαν. Μπορεί να κάνουν περιοδείες από το Ηράκλειο μέχρι τα Χανιά και μετά να πάρουν και τη νότια πλευρά της Κρήτης, με χρήματα όμως από την τσέπη τους. Μπορούν να επισκέπτονται όσες φορές θέλουν τη Θράκη και οποιοδήποτε άλλο μέρος θελήσουν και πάλι όμως με τα χρήματα μόνον από την τσέπη τους και όχι με τα χρήματα των εργαζομένων.

Οι περιοδείες γίνονται κατόπιν αιτήματος του τοπικού Συλλόγου ή επειδή αποφασίστηκε να γίνει γενική ενημέρωση ή για συγκεκριμένο ζήτημα που έχει ανακύψει, αφού δεν επαρκεί η ανακοίνωση, το email, το site, το facebook κτλ. Φυσικά δεν αναφερόμαστε στις επισκέψεις τις οποίες μπορεί να κάνει ο Πρόεδρος ή ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας επειδή υπάρχει συγκεκριμένος λόγος. Παρεΐστικες όμως ή κατά μόνας επισκέψεις για παραταξιακή παρέμβαση ή άγρα ψήφων, μόνον με χρήματα από την τσέπη τους, όπως κάνουμε εμείς και όχι από τις εισφορές των εργαζομένων. Έξοδα ύψους 250.000(!!!) ευρώ εν μέσω κορωνοϊού, χωρίς μάλιστα να υπάρξει η στοιχειώδης αιτιολόγηση για αυτά τα χρήματα όταν και θέσαμε μετ’ επιτάσεως το θέμα στο τελευταίο Γενικό Συμβούλιο, είναι κάτι που δεν το έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ.

Αυτά είναι ορισμένα από τα γεγονότα (υπάρχουν και πολλά άλλα) για τα οποία θα θυμόμαστε κατά βάση το Συνέδριο της Χαλκιδικής και όχι για τις απόψεις οι οποίες κατατέθηκαν ή τις μεγάλες αποφάσεις οι οποίες πάρθηκαν. Οι δε συσχετισμοί των δυνάμεων έρχονται και παρέρχονται, υπάρχουν κάμψεις και ανακάμψεις, η σοβαρότητα όμως και η αξιοπρέπεια είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο εύκολα αποποιείται, αλλά πολύ δύσκολα αποκτιέται.

Εμείς θα συνεχίσουμε την πορεία μας με βάση τις αξίες μας και τις αντιλήψεις μας, με το ίδιο ή διαφορετικό όνομα και χωρίς ποτέ να πούμε ότι είμαστε μια παράταξη που δεν έχει χρώμα. Είμαστε μια Παράταξη με το χρώμα του αξιακού μας συστήματος

και του κώδικα ηθικής και λειτουργίας μας!

Είμαστε αυτοί οι οποίοι εκφράζουν έναν πολύ μεγάλο χώρο, που δεν έχουν καμία εξάρτηση από κανένα κόμμα και οι μόνοι στους οποίους αναφερόμαστε και απολογούμαστε είναι η συνείδησή μας, οι εργαζόμενοι και κανένας άλλος.

Όσες και όσοι εργαζόμενοι-συνάδελφοι λοιπόν θεωρούν ότι ανήκουν σε αυτή την περήφανη περιοχή των ιδεών, των αντιλήψεων και των δράσεων, τους καλούμε να συμπορευτούν σε κοινό αγώνα μαζί μας. Για τους υπολοίπους θα πούμε αυτό που είπαμε και στο Συνέδριο. Υπάρχουν άλλες παρατάξεις που μπορούν να ακολουθήσουν, όχι όμως εμάς.

ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΔΥΝΑΜΙΚΑ

ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΔΑΚΕ-ΟΤΑ