Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων
Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΔΑ: «ΠΕΡΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΚΛΙΜΑΚΙΩΝ 2016-17»

  Αθήνα :  13-11-2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΠΕΡΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΚΛΙΜΑΚΙΩΝ 2016-17

       Η κακόηχη επανάληψη της περσινής κατάστασης της «δικαστικής προσφυγής των αναδρομικών οικονομικών αξιώσεων για τα κλιμάκια της διετίας 2016-17», επαναλαμβάνεται και φέτος. Ανακινούμενη -όπως πάντα- μέσω δημοσιευμάτων και mail, από κάποια δικηγορικά γραφεία με ανάλογη δράση στο παρελθόν και με τη γνωστή επωδό ότι «η προθεσμία λήγει στις 15 Δεκεμβρίου και αν δεν κατατεθούν αιτήσεις στα δικαστήρια θα χαθούν τα δικαιώματα στα αναδρομικά». Ο ΣΕΔΑ αντιμετωπίζοντας το ζήτημα υπεύθυνα, ουδεμία σχέση έχει με τα φαινόμενα αυτά, ενώ θεωρεί αναγκαίο να καταστήσει ξεκάθαρα ορισμένα σημεία που άπτονται του θέματος.

          Είναι αλήθεια ότι οποιαδήποτε διαδικασία διεκδίκησης αναδρομικών για να έχει αντίκρισμα ακολουθείται απαραίτητα πάντα από δικαστική προσφυγή. Έχει γίνει όμως επανειλημμένως και μαζικά στο παρελθόν για διάφορες υποθέσεις (επίδομα 176 ευρώ, “δώρα” κτλ), χωρίς ποτέ να επιφέρει το οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Εξ’ ου και η απόφαση της ΑΔΕΔΥ επί του θέματος αυτού, αλλά και ομοίων θεμάτων οικονομικής φύσης, είναι η διεκδίκηση επαναφοράς των κλιμακίων μέσω νομοθετικής ρύθμισης και όχι μέσω της δικαστικής οδού, η οποία έχει αποδειχθεί ατελέσφορη. Ταυτόχρονα όμως, είναι σημαντικό να προστατεύονται οι συνάδελφοι από επιτήδειους, οι οποίοι πολλές φορές εκμεταλλεύονται την αβεβαιότητα και τον φόβο των εργαζομένων, για να «πάρουν μαζικές αιτήσεις προσφυγής» με ένα φαινομενικά πολύ χαμηλό αντίτιμο.

          Σημειώνουμε λοιπόν, ότι η συγκεκριμένη διεκδίκηση, όπως διακινείται από τα γραφεία,  δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ ούτε πενταετίας, ούτε από το 2016. Θα αφορά αποκλειστικά τα δύο (2) περασμένα έτη, δηλαδή θα αφορά σε ποσά από 400 έως 1.000 ευρώ περίπου καθαρά, ανάλογα την περίπτωση. Επιπλέον, ακόμα και σε περίπτωση θετικής δικαστικής απόφασης, αυτή δεν θα έχει καμία ισχύ μόνιμης επαναφοράς των παγωμένων κλιμακίων, άρα θα πρέπει στη συνέχεια να επαναλαμβάνεται η δικαστική προσφυγή και για τις επόμενες διετίες, εάν φυσικά υπάρξει θετική απόφαση του ΣτΕ, η οποία να αφήνει περιθώρια αναδρομικών διεκδικήσεων και για το μέλλον.

          Δυστυχώς, υπάρχουν κάποιοι συνάδελφοι οι οποίοι προστρέχουν ηθελημένα ή άθελά τους (για ποιο λόγο άλλωστε), να «διευκολύνουν» το έργο των δικηγορικών γραφείων εν είδει «dealers», διακινώντας τα σχετικά εργολαβικά ως φορείς των σερνόμενων φημολογιών. Όποιος επιθυμεί όμως να κάνει τον πλασιέ δικηγόρων, ας το κάνει στον ελεύθερο χρόνο του και όχι στην πλάτη των συναδέλφων. Κάθε χρόνο, η ίδια ιστορία από δικηγορικά γραφεία και τους delivery των γραφείων.

          Θεωρούμε ότι για ακόμη μια φορά, μάλλον γίνεται πολλή φασαρία χωρίς ουσιαστικό λόγο. Παρόλα αυτά ο ΣΕΔΑ, θέλοντας να διασφαλίσει τους συναδέλφους, θα καταθέσει και φέτος (όπως έκανε και πέρυσι) αίτηση διακοπής της παραγραφής για όλα τα μέλη του πριν αλλάξει ο χρόνος, ώστε να είναι καλυμμένοι όλοι οι συνάδελφοι σε κάθε ενδεχόμενο και σε περίπτωση που οικειοθελώς αποφασίσουν ότι θέλουν να προσφύγουν δικαστικά. Άλλωστε η απόφαση καθενός για προσφυγή στη δικαιοσύνη είναι προσωπική και όποιος επιθυμεί ή αισθάνεται ότι πρέπει να προσφύγει, μπορεί να το κάνει αβίαστα.

https://seda.gr/wp-content/uploads/2023/11/ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΓΙΑ-ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ-ΚΛΙΜΑΚΙΩΝ-16-17.pdf