Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων
Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

https://seda.gr/wp-content/uploads/2024/05/ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ-ΜΕ-ΔΗΜΑΡΧΟ-22-5-2024.pdf

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Την Παρασκευή 10/5, πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση μεταξύ του ΔΣ του ΣΕΔΑ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Β. Πολυμερόπουλο και του Δημάρχου Αθηναίων κ. Χ. Δούκα, παρουσία του Γεν. Γραμματέα του Δήμου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό και αξιοπρεπές κλίμα, σε αντίθεση με την προηγούμενη στην οποία υπήρξε τεταμένο και κακό κλίμα, όχι πάντως με ευθύνη του Συλλόγου.

Το σημαντικό όμως είναι ότι δεν υπήρξε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθώς ο μεν Σύλλογος υπέβαλε μια ουσιαστική και ολοκληρωμένη πρόταση, η δε Δημοτική Αρχή παρέμεινε στις ίδιες θέσεις που είχε εκφράσει και πριν, με μικρές αποκλίσεις.

ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ: Ο ΣΕΔΑ εξέφρασε τις πάγιες θέσεις του, επανέλαβε την αντίθεσή του στη διπλή μετακόμιση που επιχειρεί η Δημοτική Αρχή και σε αυτή την κατεύθυνση κατέθεσε τις συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις του, με σαφή επιχειρήματα:

  • Παραμονή των Διοικητικών και Οικονομικών υπηρεσιών στα κτήρια της Λιοσίων και της Κοτζιά, με τη σαφή αιτιολόγηση που έχουμε αναφέρει στην προηγούμενη ανακοίνωσή μας, λαμβάνοντας υπόψη επιπλέον ότι ο αριθμός θέσεων στάθμευσης του κτηρίου είναι 158. Με τη μετατροπή μέρους του parking σε αποθήκες και αρχεία,οι θέσεις όμως δεν αναμένεται να είναι περισσότερες από 80-85, όταν η προοπτική μετακόμισης αφορά 700 υπαλλήλους, σε μια περιοχή όπου η εύρεση θέσης στάθμευσης ισοδυναμεί με άθλο.
  • Μεταφορά στην Πατησίων των τεχνικών υπηρεσιών, σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και λαμβάνοντας υπόψη την απόρριψη της δικαστικής προσφυγής των «τεχνικών υπηρεσιών» έναντι στη μετακόμισή τους, η οποία θα μπορούσε άμεσα να πραγματοποιηθεί. Προκαλεί έντονες και εύλογες απορίες λοιπόν η άρνηση της Δημοτικής Αρχής να υλοποιήσει τη συγκεκριμένη μεταφορά, χωρίς μάλιστα καμία πλέον δικαιολογία.
  • Στέγαση των κεντρικών υπηρεσιών της Δημοτικής Αστυνομίας, στο κτήριο της οδού Αθηνάς & Βύσσης, πλησίον του οποίου βρίσκονται τα Parking της Βαρβακείου, της Πλ. Κλαυθμώνος και της Πλ. Δημαρχείου, εξυπηρετώντας τα οχήματα της υπηρεσίας.
  • Προτάθηκε η μεταφορά ενός από τα δύο ΚΕΠ του 6ου Διαμερίσματος ή η δημιουργία πολυδύναμου ΚΕΠ με τη σύμπτυξή τους στο νέο κτήριο, ώστε να εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή με επαρκές προσωπικό και σε σύγχρονο και αξιοπρεπή εργασιακό χώρο.
  • Προτάθηκε να μεταφερθεί στο νέο κτήριο το τοπικό τμήμα της Δημοτικής Αστυνομίας, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο και στο αίσθημα ασφάλειας των συναδέλφων. Στη συγκεκριμένη πρόταση η απάντηση του Δημάρχου ήταν ότι θα αποτελεί πρόκληση η παρουσία της Δημοτικής Αστυνομίας (αλήθεια για ποιους;).
  • Ο ΣΕΔΑ πρότεινε επιπλέον τη μεταφορά στο κτήριο της Πατησίων των παρακείμενων Δημοτικών Ιατρείων, του 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος, της Νομικής Υπηρεσίας, της Υπηρεσίας Εσωτ. Ελέγχου, των γραφείων των Δημ. Παρατάξεων, καθώς και τη μεταφορά των Γραφείων των Αντιδημάρχων, με ταυτόχρονη μείωσή τους, ώστε κάθε Αντιδήμαρχος να έχει ένα και μόνο γραφείο, το οποίο θα βρίσκεται στον χώρο των υπηρεσιών που εποπτεύει..

Επιγραμματικά: δεν υπήρξε κανένα σημείο σύγκλισης. Οι προτάσεις του Συλλόγου δεν έγιναν δεκτές από τη Δημοτική Αρχή, χωρίς να υπάρξει όμως καμία αιτιολόγηση της απόρριψής τους εκ μέρους της. Η μόνη διαφοροποίηση που υπήρξε σε σχέση με την προηγούμενη συνάντηση, ήταν ο σχεδιασμός μεταφοράς της Δ/νσης Παιδείας στη Λιοσίων

Προφανώς ο Δήμαρχος, επιθυμεί να στεγαστούν στο κτήριο της οδού Αθηνάς & Βύσσης, υπηρεσίες που θα ασχοληθούν με τον Βοτανικό (κυρίως «Σύμβουλοι»). Για το δε κτήριο της Κοτζιά δεν γνωρίζουμε πως σκοπεύει να αξιοποιηθεί, αλλά για μας είναι παντελώς, μα παντελώς λανθασμένη η μετακόμιση των υπηρεσιών της.

Ως εκ τούτου, το ΔΣ του ΣΕΔΑ συνεδριάζει εκ νέου για να καθορίσει τη στάση του Συλλόγου και τις επόμενες κινήσεις του, εξαντλώντας κάθε πρόσφορο μέσο, ώστε να υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη αντιμετώπιση στο ζήτημα. Σκοπός μας είναι να βρεθεί λύση, χωρίς να δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα. Οι δε προτάσεις μας, θεωρούμε ότι είναι πλήρως αιτιολογημένες και τεκμηριωμένες περιέχοντας ουσιαστικές λύσεις.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ: Ο ΣΕΔΑ αναφέρθηκε στο θέμα της κατάρτισης του νέου Οργανισμού, κάνοντας μια ολοκληρωμένη τοποθέτηση και επανέλαβε τις  έντονες ενστάσεις του για τη διάρθρωση της περιβόητης επιτροπής του Οργανισμού, όπως αυτές αναφέρθηκαν σε προηγούμενη ανακοίνωση. Απάντηση υπήρξε μόνο στα «ευκολόπιαστα» ζητήματα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ: Έντονη αναφορά στη συζήτηση από πλευράς Συλλόγου έγινε για το ζήτημα των εκτός τακτικών αποδοχών (υπερωριών, νυχτερινών, αργιών κτλ) οικονομικών απολαβών, ζητώντας τη διατήρησή τους στα ίδια τουλάχιστον επίπεδα και τη μη περικοπή τους. Εκ μέρους του Δημάρχου, αναφέρθηκε ότι γίνονται προσπάθειες να μην υπάρξει περικοπή στο επόμενο διάστημα. Οψόμεθα.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ: Τέθηκε το θέμα τόσο της έλλειψης προσωπικού στο σύνολο των υπηρεσιών, όσο και αυτό της στρεβλής κατανομής του υπάρχοντος προσωπικού. Ζητήθηκε η διεκδίκηση μονίμων προσλήψεων, καθώς και η αναδιάρθρωση του προσωπικού.

ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ: Έγινε ξεκάθαρο από την πλευρά του Συλλόγου, ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε παρέμβαση συμβούλων, συνεργατών κτλ της Δημοτικής Αρχής, σε διοικητικές διαδικασίες. Οι συγκεκριμένοι δεν νοείται να έρχονται σε επαφή για υπηρεσιακούς λόγους με υπαλλήλους, παρά μόνον με τους Διευθυντές, καθώς δεν έχουν κανέναν υπηρεσιακό ρόλο και δεν ανήκουν στη διοικητική ιεραρχία.

          Έγινε επίσης ξεκάθαρο το ποιες είναι οι σχέσεις Συλλόγου – Δημοτικής Αρχής με βάση τον Ν.1264/82. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, από θέση αρχής, σέβονται διαχρονικά την οποιαδήποτε Δημοτική Αρχή και καταβάλουν προσπάθεια από κοινού με όλους τους εργαζόμενους ώστε να αναβαθμίζεται το έργο της. Το ίδιο ακριβώς απαιτούμε και εκ μέρους της κάθε Δημοτικής Αρχής: να σέβεται τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους τους και να καταβάλει προσπάθεια αναβάθμισης της υπηρεσιακής τους ζωής και καθημερινότητάς τους. Ο ΣΕΔΑ δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ, ούτε εναντίον, ούτε υπέρ κανενός Δημάρχου. Η στάση του έχει ως αποκλειστικό κριτήριο την έκφραση των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους. Λειτουργεί διαχρονικά με την αρχή του «να μην κάνει συνδιοίκηση» και η Δημοτική αρχή «να μην κάνει συνδικαλισμό» και να μην προάγει την κομματοκρατία και την ευνοιοκρατία. Κάθε παρέκκλιση χρηστής διοίκησης, προκαλεί φυσιολογικά έντονες αντιδράσεις.

Ο ΑΝ.ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣΟ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Γ. ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣΒ. ΠΟΛΥΜΕΡΟΠΟΥΛΟΣ