Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων
Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, Σ.Ε.Δ.Α. ΚΑΙ ΠΑ.Σ.Δ.Α.

https://seda.gr/wp-content/uploads/2026/05/ΚΟΙΝΗ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΣΕΔΑ-ΠΑΣΔΑ.pdf

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Σ.Ε.Δ.Α. ΚΑΙ ΠΑ.Σ.Δ.Α.

          Η τάση της δημοτικής αρχής να διοικεί με αυστηρά κομματικά και ευνοιοκρατικά κριτήρια έχει αναδειχθεί επανειλημμένα, με πράξεις και αποφάσεις που μετατρέπουν τη διοίκηση σε μηχανισμό «τακτοποίησης ημετέρων». Ακόμη και ο πολυδιαφημισμένος νέος Οργανισμός κινούταν στο ίδιο πλαίσιο.

          Εσχάτως, ενώ ο «ΑΙ Οργανισμός» φαίνεται να οδεύει στον κάλαθο των αχρήστωνμαζί με τα 20.000 ευρώ που δόθηκαν σε ειδήμονες για να «στηθεί»– εμφανίζεται μια νέα, πιο κυνική τακτική: η τεχνητή διάσπαση υπηρεσιών. Όχι επειδή υπάρχει λειτουργική ανάγκη, αλλά επειδή «πρέπει να δημιουργηθούν» παραπάνω θέσεις προϊσταμένων κάθε βαθμίδας ώστε να «βολευτούν» καταστάσεις, πρόσωπα και «εκλεκτοί». Με άλλα λόγια, «πρώτα αποφασίζουν ποιοι θα πάρουν καρέκλα και μετά εφευρίσκουν υπηρεσίες για να δικαιολογήσουν την καρέκλα».

          Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση αφορά τη Δημοτική Αστυνομία. Η Δημοτική Αρχή έχει περιέλθει σε αδιέξοδο, καθώςαρνείται να συμμορφωθεί με τις δικαστικές αποφάσεις οι οποίες την αναγκάζουν να αποκαταστήσει τον πρώην Διευθυντή Δημοτικής Αστυνομίας, τον οποίο επί δύο ολόκληρα έτη «διώκει» υπηρεσιακά. Επιχειρεί λοιπόννα «λύσει» το πρόβλημα με παλαιοκομματικές πατέντες, δημιουργώντας θέσεις ευθύνης ως λάφυρο για «ημέτερους»

          Η «ιδέα» είναι απλή: σπάει τη Διεύθυνση στα δύο, «κρατάει τον έλεγχο», «βολεύονται οι ημέτεροι» και αποφεύγονται αποζημιώσεις, περιορίζοντας και το πολιτικό κόστος.

          Αυτό όμως δεν αποτελεί σχεδιασμό, μεταρρύθμιση ή πλάνο διοίκησης. Αποτελεί καιροσκοπισμό και στρέβλωση κάθε έννοιας χρηστής διοίκησης. Τέτοιες μεθοδεύσεις, οι εργαζόμενοι και οι εκπρόσωποί τους οφείλουν να τις απορρίπτουν ξεκάθαρα.

          Δυστυχώς, φαίνεται ότι αυτές οι αρχές δεν είναι κοινός τόπος για όλους. Ένας από τους δύο εκπροσώπους εργαζομένων στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο Μονίμων, ευρισκόμενος λίγο πριν τη συνταξιοδότηση, πήγε κόντρα στην αρνητική εισήγηση των εργαζομένων και ψήφισε υπέρ της άποψης της Δημοτικής Αρχής, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι θα «πετύχει» η νέα στρέβλωση(!!!). Προφανώς, δεν έχει σημασία τι λένε αυτοί που υπηρετούν καθημερινά την υπηρεσία, ούτε τι ανάγκες έχει πραγματικά.

          Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν ορισμένοι πιστεύουν ότι μετατρέποντας τον εαυτό τους σε αρεστό στις εκάστοτε Δημοτικές Αρχές θα αποκομίσουν κάποιο όφελος, πριν ή μετά τη συνταξιοδότησή τους. Γνωρίζουμε όμως κάτι πολύ πιο σημαντικό: ως εκπρόσωποι εργαζομένων οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε το μέλλον των υπηρεσιών μας, διότι σε αυτές θα εργάζονται συνάδελφοι και μετά από εμάς. Όποιος σήμερα «βάζει πλάτη» σε στρεβλώσεις, αύριο δεν θα ζει ο ίδιος με τις συνέπειες, αλλά θα αφήσει κληρονομία τα ερείπια στους επόμενους.

          Συνάδελφοι,

          εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να διαφυλάττουμε το συμφέρον και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων και των υπηρεσιών μας. Κόντρα σε κάθε συντονισμένη προσπάθεια υπονόμευσης της εργασιακής ζωής και υπόστασης των εργαζομένων, θα προτάσσουμε το δίκαιο, την αξιοκρατία και τον σεβασμό στους θεσμούς.

          Διότι οι υπηρεσίες δεν είναι σκηνικό για μικροπολιτικά παιχνίδια, ούτε για να εξυπηρετούν σχέσεις, υποχρεώσεις και «γραμμάτια».  Διότι οι οργανικές δομές δεν είναι πλαστελίνη για να πλάθονται ανάλογα με τις ανάγκες «τακτοποίησης». Οι υπηρεσίες υπάρχουν για να υπηρετούν τον πολίτη και να λειτουργούν με κανόνες ισότητας, αξιοκρατίας και αποτελεσματικότητας,

Το ΔΣ του ΠΑΣΔΑ                                             Το ΔΣ του ΣΕΔΑ