Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων
Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων

Αξιολόγηση – Αγωγές – Υπερωρίες

  1. Αξιολόγηση: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δειλά δειλά και με τη γνωστή κουτοπόνηρη επικοινωνιακή πολιτική προσπαθεί να υλοποιήσει την αξιολόγηση όπως ψηφίστηκε με το νόμο 4319/2016.

Οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση και η ΠΟΕ-ΟΤΑ είχαν εκφράσει την κάθετη αντίθεση τους για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την αξιολόγηση όταν ένα τεράστιο μέρος της ιεραρχίας των Δήμων και του δημοσίου είναι διορισμένη τα δε κριτήρια τα οποία βάζει είναι εκτός πραγματικότητες. Μια τέτοια αξιολόγηση ούτε μπορεί να γίνει αποδεκτή ούτε πρόκειται να γίνει αποδεκτή.

Η ΑΔΕΔΥ κήρυξε απεργία-αποχή από την διαδικασία της αξιολόγησης την οποία υιοθέτησε η ΠΟΕ-ΟΤΑ και οι υπόλοιπες ομοσπονδίες όπως εκ του νόμου (1264/82) έχει την δυνατότητα κοινοποιώντας συγχρόνως την απόφαση της με εξώδικο στα αρμόδια υπουργεία.

Οι εγκύκλιοι για την αξιολόγηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχουν εκδοθεί και υπήρχε δέσμευση από το Υπουργείο Εσωτερικών ότι για το συγκεκριμένο χώρο θα υπάρξει ιδιαίτερο πλαίσιο αξιολόγησης προσαρμοσμένο στις ανάγκες των Δήμων, πράγμα που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα και δεν έχουν ληφθεί υπ’ όψιν οι προτάσεις της ομοσπονδίας

Ο ΣΕΔΑ συμμετέχει στην απεργία-αποχη από την αξιολόγηση και καλεί όλους τους συναδέλφους να απέχουν από την συγκεκριμένη διαδικασία παραδίδοντας τα έντυπα αξιολόγησης στο σύλλογο ο οποίος θα τα επιστρέψει στην Δ/νση Ανθρώπινου Δυναμικού.

Θα υπάρξει και νέα ανακοίνωση του ΣΕΔΑ οι δε αντίστοιχες ανακοινώσεις της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι αναρτημένες στο side του συλλόγου.

  1. Αγωγές : Για το θέμα της διεκδίκησης μέσω αγωγών του 13ου , τον 14ου μισθού κλπ υπάρχει μια πίεση και μία ανησυχία από τους συναδέλφους για το τι « μέλει γενέσθαι»

Θα θέλαμε οι συνάδελφοι να γνωρίζουν τα εξής:

Α) ο σύλλογος έχει προβεί για προηγούμενα χρόνια σε αίτηση «περί μη αναστολής διεκδικήσεων» για τα μέλη του ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα παραγραφής

Β) το σύνολο σχεδόν των δικηγόρων οι οποίοι ασχολούνται σοβαρά με τα εργασιακά θέματα σε όλη την Ελλάδα στέκονται με πολύ προβληματισμό απέναντι από αυτήν την διεκδίκηση θεωρώντας ότι η πιθανότητες να έχει αίσιο τέλος είναι πάρα πολύ λίγες

Γ) η διεκδίκηση ή μη μέσω αγωγών των συγκεκριμένων ποσών είναι προσωπική υπόθεση του καθ’ ενός και η θέση του πρέπει να καθορισθεί με τις δικές του αντιλήψεις και τις δικές του προσδοκίες. Από τη στιγμή από την οποία υπογράφεται εργολαβικό μεταξύ του δικηγόρου και του ιδίου ουδείς άλλος μπορεί να υπεσέλθει ή να έχει οποιαδήποτε παράβαση είτε είναι πρόσωπο είτε φορέας κλπ

Δ) ο σύλλογος προσπαθεί να διαμορφώσει την καλύτερη δυνατή αντίληψη και σε συνεργασία με άλλους συλλόγους του Δήμου ώστε οι συνάδελφοι οι οποίοι θέλουν να προχωρήσουν σε αγωγές ώστε να έχουν πρόταση ή προτάσεις από το σύλλογο για να επιλέξουν είτε από αυτές τις προτάσεις είτε από οποιοδήποτε άλλο δικηγόρο της αρεσκείας τους θεωρήσουν ότι πρέπει να συνεργαστούν.

Η επιλογή του δικηγόρου και η συμμετοχή ή μη στην διεκδίκηση των προαναφερομένων απολεσθέντων μισθών είναι καθαρά προσωπική υπόθεση.

Τις επόμενες ημέρες ο σύλλογος θα ανακοινώσει επισήμως τις προτάσεις του.

  1. Υπερωρίες : Με μία απαράδεκτη απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών το θέμα των υπερωριών έχει καταντήσει γόρδιος δεσμός και αγγίζει τα όρια της γραφικότητας όσον αφορά την γραφειοκρατική του υπόσταση

Πέραν της απαράδεκτης γραφειοκρατίας, μεγαλώνει ακόμη περισσότερο τις ανισότητες μεταξύ των εργαζομένων, δημιουργεί νέες κατηγορίες δικαιούχων και ξεφτιλίζει για 40 ή 50 ευρώ τους εργαζομένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Δημόσιο. Μία κυβέρνηση η οποία περικόβει μισθούς συντάξεις και εφ άπαξ, ήταν αδύνατο να μην ξεχάσει και τις υπερωρίες. Από τη μύγα ξύγκι όμως δεν βγαίνει.

Ο ΣΕΔΑ έχει καταθέσει για το θέμα των υπερωριών πρόταση στην ΠΟΕ_ΟΤΑ η οποία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι ομοσπονδία όλων των εργαζομένων και όχι μόνο συγκεκριμένων κατηγοριών.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ