Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων
Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΥ

https://seda.gr/wp-content/uploads/2024/06/ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ-ΑΠΟΦΑΣΗΣ-ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΥ.pdf

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η αθωωτική απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου για εργαζόμενο ο οποίος κατηγορούταν με βαριές κατηγορίες, χάρη στην πλειοψηφία που διαμορφώθηκε με τις ψήφους (!!!) των τριών εκπροσώπων των εργαζομένων και της Διοίκησης του Δήμου, ενάντια στις ψήφους των δύο δικαστικών (οι οποίοι μειοψήφησαν). Μια ακατανόητη και πολύ περίεργη απόφαση η οποία προήλθε από μια ανάλογα περίεργη σύνθεση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, συμπληρούμενης με αναπληρωματικά μέλη…

      Η απόφαση αυτή προσβάλει την κοινή λογική, τις ηθικές μας αξίες και αντιλήψεις, ενώ δημιουργεί αμφιβολίες για τον ρόλο των εκπροσώπων των εργαζομένων και της Διοίκησης. Ανάξιες και αναξιοπρεπείς συμπεριφορές, πράξεις ενδοοικογενειακής βίας, «επιβολής προστίμων» στην σύντροφο επειδή «δεν υπάκουσε εντολές», διαπόμπευσης με «δήθεν βίντεο» κτλ που διαπράττονται  από εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Δημοσίου είναι αχαρακτήριστες και δεν υπάρχει περίπτωση ο Σύλλογος να κλείσει τα μάτια. Άλλωστε με δικές του πρωτοβουλίες και την ανυποχώρητη στάση του, αναδείχθηκαν τέτοια γεγονότα, άνοιξαν για πρώτη φορά στόματα και δεν πρόκειται να αφήσει να περάσουν στο «ντούκου» τέτοιες συμπεριφορές.

      Ο Σύλλογος θεωρεί απαράδεκτη την αθωωτική ψήφο των δύο (2) εκπροσώπων των εργαζομένων και της μιας (1) εκπροσώπου της Διοίκησης του Δήμου. Γνωρίζει πολύ καλά την ανεξαρτησία κάθε οργάνου, ανεξαρτησία για την οποία για χρόνια έχει αγωνιστεί και μάλιστα όταν κάποιοι δεν γνώριζαν καν την ύπαρξή του. Δεν ξέρουμε πόσοι μπορούν να πουν κάτι ανάλογο βέβαια. Η δε γυναικεία ψήφος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ακόμη πιο σημαντική και στη συγκεκριμένη περίπτωση τουλάχιστον αχαρακτήριστη.

      Ο ΣΕΔΑ με οποιοδήποτε κόστος– δεν πρόκειται να ξεπεράσει τέτοια θέματα και για αυτό κάλεσε ήδη τη Δημοτική Αρχή να προσφύγει στην ΕΑΔ, ζητώντας την επανεξέταση της υπόθεσης και την παραπομπή της σε δεύτερο βαθμό.

Δεν μπορεί μια τέτοια απόφαση να μένει στο σκοτάδι και να περνά απαρατήρητη σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Τέτοιου είδους αποφάσεις είναι προκλητικές και συντείνουν στην αποθάρρυνση όσων έχουν υποστεί ανάλογες συμπεριφορές από το να τις καταγγείλουν, ενώ λειτουργούν ως επιβράβευση στους θύτες με την ατιμωρησία που επιβάλλουν. Αυτές οι αποφάσεις και θέσεις εκπροσώπων φορέων (εργαζομένων – εργοδοτών κτλ) κλονίζουν τον θεσμό της εκπροσώπησης, δημιουργούν αίσθημα απογοήτευσης, ενθαρρύνουν συμπεριφορές βίας, mobbing και αλητείας.

      Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Μπορεί να εργαζόμαστε στον ίδιο χώρο με κάποιους, αλλά συνάδελφοι, ούτε είμαστε, ούτε πρόκειται να γίνουμε. Μια ευπρεπής δε πράξη, θα ήταν να παραιτηθούν, διότι είδαμε τα «παλληκάρια» (αλλά και την εκπρόσωπο του γυναικείου φύλου), πως αντιμετωπίζουν αδύναμες γυναίκες και πως έγιναν χαμαιλέοντες και γυμνοσάλιαγκες όταν βρέθηκαν προ των ευθυνών τους. Ευχόμαστε δε, να μην συμβεί ποτέ κάτι ανάλογο στις δικές τους γυναίκες ή κόρες ή ανιψιές κτλ και αν ο μη γένοιτο συμβεί, να μην κρίνεται η υπόθεσή τους από τους/τις ίδιους/ες. Ντροπή σε όλους όσους έχουν ευθύνη. Ας αναλογιστούν τι ακριβώς έχουν κάνει.

      Ο Σύλλογος θα είναι εδώ και θα το «τραβήξει» μέχρι τέλους χωρίς κανέναν συμβιβασμό, τόσο αυτή όσο και κάθε άλλη παρεμφερή υπόθεση, πιστός στις αντιλήψεις, τις πεποιθήσεις και την ηθική υπόσταση των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ, Β. ΠΟΛΥΜΕΡΟΠΟΥΛΟΣ.

Ο ΑΝ.ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ, Γ. ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ.