Βασίλης Πολυμερόπουλος…ΒΑΡΕΑ και ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ..
Η ανάρτηση γίνεται μόνο και μόνο για να υπάρξει μια ουσιαστική πληροφόρηση, μετά την πρώτη επίσημη ενημέρωση που έγινε από κυβερνητικό-διοικητικό κλιμάκιο σε συνδικαλιστικό όργανο και να σταματήσουν κάποιοι άσχετοι να γράφουν “άρες μάρες κουκουνάρες και αρλούμπες” για ένα τόσο σημαντικό θέμα.
Μετά από πέντε αναβολές και τρία χρόνια συζητήσεων η επιτροπή για την αναμόρφωση των ΒΑΕ κατέθεσε το πόρισμά της στο υπουργείο οικονομικών και άρχισε ο τελευταίος κύκλος που οδηγεί στην αναμόρφωση της λίστας των ειδικοτήτων, κλιμάκων κτλ των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.
Μετά τη συνάντηση (21/1/2022) στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μεταξύ μελών της ΠΟΕ-ΟΤΑ και υπηρεσιακών παραγόντων για το συγκεκριμένο θέμα (των ΒΑΕ ) θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω τα βασικά σημεία αυτής της ενημέρωσης.
Α) Το πόρισμα δεν κατατάσσει στα ΒΑΕ τις διάφορες ειδικότητες, αλλά τις βαθμολογεί βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και τις εντάσσει στις διάφορες βαθμίδες (των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων), ή δεν τις εντάσσει καθόλου και με αυτόν τον τρόπο κατ’ αντιστοιχία κατηγοριοποιούνται και οι εργαζόμενοι εργαζόμενοι αναλόγως της ειδικότητάς των.
Β) Η ενημέρωση δυστυχώς ήταν μη επαρκής διότι επί της ουσίας δόθηκαν απλώς διευκρινήσεις επί του πορίσματος χωρίς να έχουν ξεκαθαρίσει όμως τρία βασικά ζητήματα.
1) Ποιο από τα δύο σενάρια που προτείνει το πόρισμα επιλέγεται. Αυτό των τριών βαθμίδων των ενταγμένων στα ΒΑΕ ή των τεσσάρων (θα επιλεγεί με πολιτική απόφαση).
2) Δεν έχει γίνει εκκαθάριση των ειδικοτήτων σε διάφορες κατηγορίες με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνονται δύο και τρεις φορές και να συγχέονται τα επίπεδα στα οποία ανήκουν.
3) Πολλά στοιχεία αφορούν συνολικά το δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς να έχει γίνει επιμερισμός επ’ αυτών.
Πέραν τούτων. Τα ποσά τα οποία διατίθενται για τα ΒΑΕ είναι στο ίδιο ύψος που βρίσκονται και σήμερα ( ούτε αυξάνονται, ούτε μειώνονται). Εισέρχονται περίπου 10.500 νέοι δικαιούχοι και παύουν να ανήκουν στα Βαρέα 3700 σημερινοί δικαιούχοι ( σύμφωνα με την ενημέρωση). Αρκετές κατηγορίες εργαζομένων αλλάζουν κλίμακα, όμως οι βασικές κατηγορίες των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ( εργάτες καθαριότητας, οδηγοί απορριμματοφόρων και βαρέων οχημάτων, σαρώθρων, εναερίτες, κτλ) παραμένουν ως έχουν.
Υπάρχει πρόβλημα με τις καθαρίστριες γενικότερα ( όπως και στην προηγούμενη ρύθμιση) και νομίζω αυτό ίσως είναι το σημαντικότερο (απ’ όσο τουλάχιστον μπόρεσα να αντιληφθώ) ζήτημα στο οποίο χρειάζεται ουσιαστική και άμεση παρέμβαση. Υπάρχουν προβλήματα με μικρότερες ( σε όγκο εργαζομένων) ειδικότητες τα οποία πρέπει να καταγραφούν και να τεκμηριωθούν για να διευθετηθούν, διότι απ’ ότι φάνηκε η όποια αλλαγή θα γίνεται με μεγάλες δυσκολίες. Η βαθμολογία δεν αλλάζει (όπως ειπώθηκε από την πλευρά του Γενικού Λογιστηρίου) αλλά παρεμβάσεις θα γίνουν μόνο σε τεχνικά ζητήματα, ξεκαθάρισμα ειδικοτήτων και του εργασιακού αντικειμένου (π.χ οδηγός απορριμματοφόρου που είναι και οδηγός λεωφορείου).
Είναι επιτακτική ανάγκη να τελειώσει άμεσα ο κύκλος των ενημερώσεων, να γίνει η επιλογή του σεναρίου, να ξεκαθαρίσουν οι ειδικότητες, να γίνει αντιστοίχηση των ειδικοτήτων με τη βαθμολογία και να γίνουν δεκτές οι τεκμηριωμένες ενστάσεις, αντιρρήσεις και παρατηρήσεις διότι διαφορετικά θα είναι μια λειψή και προβληματική κατάσταση. Το θέμα των ΒΑΕ πρέπει να λυθεί τώρα, χωρίς προβλήματα και να κλείσει άμεσα γιατί πέντε (5) αναβολές και τρία χρόνια είναι υπεραρκετά. Καιρός είναι πλέον να φθάσουμε και στη λύση.