Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων
Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 17/3/2021

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 17/3, συνάντηση μεταξύ ολιγομελούς διαπαραταξιακής αντιπροσωπείας του ΔΣ του ΣΕΔΑ με επικεφαλής τον Πρόεδρο Βασ. Πολυμερόπουλο και του επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Αθήνα είσαι εσύ» κ. Π. Γερουλάνο.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η με εισήγηση του κ. Γερουλάνου ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, για την αντιμετώπιση φαινομένων σεξουαλικής παρενόχλησης στον Δήμο και τους εποπτευόμενους φορείς.

Ήταν μια εποικοδομητική και εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, κατά την οποία υπήρξε ενημέρωση εκ μέρους του κ. Γερουλάνου για τις παρενοχλήσεις, τις έως τώρα ενέργειες και το χρονοδιάγραμμα της πρωτοβουλίας, που θα περιλαμβάνει ενημερώσεις, επιμόρφωση εργαζομένων και αιρετών, νομοθετικές πρωτοβουλίες, καθώς και διαμόρφωση του πλαισίου των.

Από την πλευρά του Συλλόγου τέθηκε από τον Πρόεδρο το ζήτημα στη βάση του, αναδεικνύοντας καταστάσεις που άπτονται της πάσης φύσεως παρενόχλησης με τη δύναμη της όποιας μικρής ή μεγάλης εξουσίας, ιδιαίτερα σε χώρους απομονωμένους από τις κεντρικές υπηρεσίες, τους εκβιασμούς που υφίστανται τα θύματα (υπερωρίες, πόστα, δυσμενείς μετακινήσεις κτλ) αλλά και της συγκάλυψης μεγάλου μέρους περιστατικών ιδιαίτερα λόγω αντιμετώπισης συγκεκριμένων υπηρεσιών ως εκλογικού μηχανισμού.

Επισημάνθηκε δε, η έλλειψη εμπιστοσύνης των εργαζομένων στους αρμόδιους φορείς, όργανα κτλ, γεγονός που αποθαρρύνει την καταγγελία αυτών των συμπεριφορών και εντέλει την ατιμωρησία τους διαχρονικά. Επιπλέον ζητήθηκε η διεύρυνση της πρωτοβουλίας και στα προβλήματα τα οποία άπτονται της προσβολής της εργασιακής και προσωπικής αξιοπρέπειας των εργαζομένων από τους παντός φύσεως έχοντες εξουσία, και εν γένει το ζήτημα της ατιμωρησίας και συγκάλυψης τέτοιων συμπεριφορών.

Τέλος με την ευχή να μην παραμείνει η προσπάθεια αυτή σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά να παρουσιάσει αποτελέσματα, ζητήθηκε η προώθηση της ενημέρωσης των εργαζομένων, ώστε να νιώσουν ασφάλεια και εμπιστοσύνη και να τολμούν να αντιστέκονται και να καταγγέλλουν οποιαδήποτε προσβλητική της γενετήσιας αξιοπρέπειας συμπεριφοράς και όχι μόνο.

Είναι μια πρωτοβουλία από τον κ. Γερουλάνο η οποία εάν προχωρήσει και υλοποιηθεί θα εξαλείψει συμπεριφορές και προβλήματα σε διαφόρους χώρους, τα οποία είναι γνωστά σε ένα πολύ μεγάλο εύρος, αλλά σχεδόν ουδέποτε καταγγέλλονται και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες τιμωρίες.

Ο ΣΕΔΑ ευχαρίστησε τον κ. Γερουλάνο για την ενημέρωση και εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Ο Πρόεδρος, Βασ. Πολυμερόπουλος

Ο Αν.Γεν.Γραμματέας, Ι. Χρυσανθακόπουλος

Διαβάστε την ανακοίνωση σε μορφή pdf πατώντας στον πιο κάτω σύνδεσμο.

https://seda.gr/wp-content/uploads/2021/03/ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-17-03-2021.pdf