Συνάδελφοι,
Όπως γνωστοποιήσαμε, την Τρίτη 18/01/2022, πραγματοποιήθηκε συνάντηση ολιγομελούς αντιπροσωπείας του Δ.Σ. του Συλλόγου, με τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου, κ. Αλέξανδρο Τσιατσιάμη, όπου συζητήθηκαν τα βασικότερα θέματα που απασχολούν τους εργαζομένους.
ΕΚΤΟΣ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ ΑΠΟΔΟΧΕΣ: Όσον αφορά το θέμα υπερωριών, Κυριακών κτλ ο Σύλλογος ξεκάθαρα, χωρίς περιστροφές και αστερίσκους ζήτησε το αυτονόητο∙ ίση και δίκαιη αντιμετώπιση όλων των εργαζομένων, λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδιομορφίες που υπάρχουν στους διαφόρους εργασιακούς χώρους. Μετά τις τελευταίες μειώσεις των εκτός τακτικών αμοιβών αποδοχών σε συγκεκριμένες μόνο υπηρεσίες και διευθύνσεις, οι διαφορές έχουν γίνει χαώδεις από Διεύθυνση σε Διεύθυνση, αλλά και μεταξύ εργαζομένων με την ίδια ειδικότητα, τα ίδια προσόντα και τα ίδια κλιμάκια.
Είναι παράλογο το 25% των εργαζομένων να επωμίζεται το 100% των περικοπών. Αυτή η τακτική και αντίληψη, ούτε πρακτικά αποτελέσματα επιφέρει, ούτε κάποιο λογικό υπόβαθρο μπορεί να έχει και θα οδηγήσει νομοτελειακά σε νέες μειώσεις, αύξηση των ανισομερειών και κατάλυση του αισθήματος της ίσης αντιμετώπισης των πάντων από τη διοίκηση.
Έγινε επ’ αυτού αναλυτική συζήτηση, καλύπτοντας όλες τις πτυχές του ζητήματος ακόμη και με παραδείγματα (για ευνόητους λόγους δεν αναφερόμαστε σε ποσά και αριθμούς), διότι δεν νοείται η διαφορά μεταξύ δύο ομοιοβάθμων, με τα ίδια προσόντα, την ίδια προσφορά και με μόνη διαφοροποίηση το ότι υπηρετούν σε διαφορετικές Διευθύνσεις να ανάγεται στον μισθό ενός νεοδιόριστου εργαζομένου. Η οποιαδήποτε περικοπή, ο οποιοσδήποτε εξορθολογισμός και τα υπόλοιπα είναι κάτι το οποίο κατ΄ αναλογία πρέπει να επιμερίζεται σε όλα τα επίπεδα των εργαζομένων, ειδάλλως έχουμε δημιουργήσει πληβείους και πατρικίους. Οι δε πατρίκιοι είναι σταθεροί και μόνιμα απολαμβάνοντες των παχυλότατων αμοιβών αλλά και θιασώτες της αντίληψης «ερχόμαστε και φεύγουμε αγκιστρωμένοι στην ίδια θέση» με κάθε τρόπο και μέσον.
Ζητήσαμε τη μη περαιτέρω μείωση των συγκεκριμένων αποδοχών, αλλά και τον εξορθολογισμό τους με δίκαιο και αναλογικό τρόπο, διότι το περίεργο είναι ότι κάποιοι υπόκεινται σε θυσίες και οι υπόλοιποι μένουν θεατές. Εξαιρέσαμε από όλα αυτά τους εργάτες, των οποίων η σκληρή εργασία πρέπει να αμείβεται ανάλογα, οι υπόλοιποι όμως πρέπει να αμείβονται με τις αντιλήψεις του ενιαίου μισθολογίου που δίνει λύση σε όλα αυτά τα ζητήματα και όχι με την αντίληψη των δοβλετιών που έχει δημιουργηθεί στον Δήμο εδώ και πολλά χρόνια και δυστυχώς εξακολουθεί να υφίσταται.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Συζητηθήκαν τα προβλήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί με το νέο σύστημα πρωτοκόλλου, ηλεκτρονικών υπογραφών κτλ. Αναδειχτήκαν συγκεκριμένα θέματα και αναζητήθηκαν λύσεις για όσα εξ’ αυτών δεν έχουν μέχρι τώρα επιλυθεί. Όσον αφορά τις παρατηρήσεις που έγιναν, ελπίζουμε ότι τις επόμενες μέρες θα έχει επιλυθεί ένα σημαντικό μέρος διότι ορισμένα χρήζουν άμεσης παρέμβασης και σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και ο Γενικός Γραμματέας.
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ: Μετά από δυόμιση χρόνια διοίκησης από την υπάρχουσα Δημοτική Αρχή, όσον αφορά το θέμα του Οργανισμού δεν έχει γίνει το παραμικρό. Ζητήθηκε από την πλευρά μας να προχωρήσει τόσο το θέμα του Οργανισμού, όσο και το θέμα των κρίσεων Προϊσταμένων Τμημάτων και Διευθύνσεων, κάτι το οποίο δεν αρέσει σε καμία διοίκηση και κανέναν φορέα.
Ζητήθηκε επιπλέον από τον Σύλλογο να γίνεται εναλλαγή προσωπικού στις ευαίσθητες υπηρεσίες. Το ίδιο ακριβώς ζητήθηκε και για τις υπηρεσίες οι οποίες θεωρούνται ευνοιοκρατικές, να υπάρχει δηλαδή κυκλική εναλλαγή των εργαζομένων (δεν αρέσει σε καμία Δημοτική Αρχή η συγκεκριμένη αντίληψη για να μην πειράξουμε κατεστημένα και τους μόνιμους θεσιθήρες) και όχι η μονιμότητα του «μη μου τους κύκλους τάραττε».
Σημειώθηκε επίσης η απόλυτη ανάγκη να υπάρξει αξιοκρατία και δικαιοσύνη όσον αφορά την αντιμετώπιση του προσωπικού, διότι ούτε Γενικό Διευθυντή μπορείς να κάνεις κάποιον ο οποίος έχει κριθεί μόνο ως Προϊστάμενος, αλλά ούτε βέβαια μπορείς να τοποθετείς με ανάθεση ως Διευθυντή, κάποιον ο οποίος υπηρετούσε ως απλός υπάλληλος και χωρίς μάλιστα να έχει ούτε μια μέρα διοίκησης στο ενεργητικό του.
Δικαιολογίες υπάρχουν πολλές, οι εργαζόμενοι όμως ξεκάθαρα θεωρούν ότι είναι απόλυτα λανθασμένη αυτή η τακτική και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ακραία έκφανση της ευνοιοκρατίας. Ο Σύλλογος δεν χάιδεψε -ούτε στο παρελθόν, ούτε στο παρόν και ελπίζουμε ούτε στο μέλλον- τα αυτιά καμίας Διοίκησης. Υπάρχουν ένα σωρό άλλοι αυλοκόλακες και γυμνοσάλιαγκες να το κάνουν, ο ΣΕΔΑ όχι.
ΚΤΗΡΙΑΚΟ: Για μια ακόμη φορά τέθηκε το θέμα του Κτηριακού, αλλά και της αποσυμφόρησης των Υπηρεσιών και των κοινοχρήστων χώρων από έγγραφα, αρχεία κτλ. Τα αρχεία είναι παντού και οι διάδρομοι γεμάτοι ντουλάπες, ενώ μάλιστα υπάρχουν σε μόνιμη βάση υπηρεσίες που ασφυκτιούν σε ελάχιστα τετραγωνικά και με τους φακέλους να τείνουν να εξοβελίσουν τους συναδέλφους από τα γραφεία τους (τα έχουμε πει επανειλημμένως).
Περιμένουμε δε να δούμε πότε θα γίνει η μετεγκατάσταση στο νέο κτήριο το οποίο βεβαίως είναι δύσκολα προσβάσιμο και λογικά θα χρειαστεί και ενοικίαση γκαράζ, διότι το θέμα της στάθμευσης στη συγκεκριμένη περιοχή είναι ακραίο.
ΠΡΑΣΙΝΟ: Η έλλειψη προσωπικού είναι μόνιμη, γνωστή και οποιαδήποτε προοπτική ενίσχυσης με προσλήψεις ανάγεται μόνιμα στις καλένδες. Συζητήθηκε ξανά το θέμα του μηχανοκίνητου στόλου και κυρίως των αυτοκινήτων ώστε να διευκολύνεται η μετακίνηση από χώρο σε χώρο, είτε μέσω του leasing -όπως ανέφερε ο Γεν. Γραμματέας ότι μπορεί να γίνει- είτε μέσω οποιουδήποτε άλλου τρόπου. Περάν αυτών, συζητήθηκε και το θέμα των ΜΑΠ για τα οποία θα γίνει και ιδιαίτερη συζήτηση και θα υπάρξει ξεχωριστή ανακοίνωση.
COVID: Όπως έχουμε αναφέρει ξανά, η πανδημία είναι σε έξαρση, τα κρούσματα γενικά στον Δήμο είναι πάμπολλα. Έχουν γίνει παρεμβάσεις και μέσω της ΚΥΑ και μέσω εγκυκλίων του Δήμου στον συγκεκριμένο τομέα, ενώ ζητήθηκε αυστηροποίηση των μέτρων και τακτικότερες απολυμάνσεις στους εργασιακούς χώρους με το οποιοδήποτε τέλος πάντων αποτέλεσμα αυτές επιφέρουν.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος, Β. Πολυμερόπουλος.
Ο Αν. Γεν. Γραμματέας, Ι. Χρυσανθακόπουλος.