Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων
Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΔΑ

Αθήνα, 4/2/2022

Συνάδελφοι,

το τελευταίο διάστημα έλαβαν χώρα μια σειρά από γεγονότα για τα οποία ο Σύλλογος αισθάνεται την ανάγκη να τοποθετηθεί, αλλά και να ενημερώσει για τις παρεμβάσεις που έγιναν.

1ον: Το ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς που εξυπηρετούσε τους εργαζόμενους της Δ/νσης Πρασίνου στο Γουδή, απομακρύνθηκε. Ο Σύλλογος έχοντας την τελευταία στιγμή πληροφορηθεί την επερχόμενη αφαίρεσή του, έκανε άμεση και έγκαιρη παρέμβαση για το θέμα στον Γενικό Γραμματέα, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα από ό,τι φαίνεται. Επιπλέον παρενέβη και στην ίδια την Τράπεζα Πειραιώς ζητώντας την παραμονή του μηχανήματος για τις ανάγκες του προσωπικού. Αποτέλεσμα ήταν η Πειραιώς να επιλέξει να αδειάσει το ΑΤΜ από χρήματα μια ημέρα νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημέρα απόσυρσης του ΑΤΜ, προληπτικά προφανώς, φοβούμενη την αντίδραση του ΣΕΔΑ. Την ίδια ώρα, την ίδια ακριβώς τύχη είχε το ΑΤΜ που βρισκόταν στο κτήριο της Σαλαμινίας, των τεχνικών υπηρεσιών. Το δε αντίστοιχο ΑΤΜ που βρίσκεται στη Λιοσίων 22, παρέμεινε περίπου 15 ημέρες χαλασμένο, χωρίς να υπήρχε και κάποιο άμεσο ενδιαφέρον επιδιόρθωσής του.

Υπενθυμίζουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι η Τράπεζα Πειραιώς ήταν αυτή που έκανε τεμενάδες και κωλοτούμπες για να πάρει τη μισθοδοσία και τις λοιπές συναλλαγές του Δήμου, χωρίς όμως ποτέ να ανταποδώσει όσα υποσχόταν τότε, καθώς βέβαια δεν υπήρξε ποτέ καμία πίεση από καμία Δημοτική Αρχή έκτοτε και μέχρι σήμερα.

Ο ΣΕΔΑ θέτει σοβαρά υπόψη της Διοίκησης το ζήτημα με τα ΑΤΜ της Πειραιώς στους χώρους εργασίας, αλλά και τη γενικότερη στάση της Τράπεζας η οποία ουδέν προνόμιο παρέχει στους συναδέλφους που διατηρούν τη μισθοδοσία τους μέσα από τη συμφωνία με τον Δήμο. Όπως η τράπεζα τα συμφέροντά της «μια χαρά τα εξυπηρετεί», έτσι και ο Δήμος έχει την υποχρέωση να φροντίσει ώστε και οι εργαζόμενοι «μια χαρά να εξυπηρετούνται».

2ον: Η πρόσφατη έντονη χιονόπτωση και τα επακόλουθα προβλήματα που επέφερε, αντιμετωπίστηκαν με επάρκεια από τους εργαζόμενους στον Δήμο Αθηναίων. Οι κομβικές υπηρεσίες του Δήμου παρέμειναν σε επιφυλακή και με την αποτελεσματική τους λειτουργία, εξαιτίας του αισθήματος ευθύνης και της προσωπικής αυτοθυσίας των συναδέλφων παρείχαν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες και αποκατέστησαν πλήρως την ομαλή λειτουργία της πόλης.Εκτός από τα διάφορα ευχολόγια και τα συγχαρητήρια, που με φειδώ οφείλουμε να σημειώσουμε ακούστηκαν από παντού, θέλουμε να τονίσουμε ότι θα πρέπει να ανταμειφθούν και στην πράξη οι εργαζόμενοι όλων των υπηρεσιών που συμμετείχαν στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας.

3ον: Από το τρίτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου ο Δήμος διατηρεί ανοιχτές τις δομές φιλοξενίες αστέγων σε θερμαινόμενους χώρους λόγω κακοκαιρίας και παγετού. Το κοινωνικό έργο που συντελείται από τους συναδέλφους είναι σημαντικό και τεράστιο. Επισημαίνουμε όμως ότι οι έκτακτες δομές λόγω καιρικών συνθηκών, είναι έκτακτες και όχι μόνιμες και στην προκειμένη περίπτωση οι έκτακτοι θερμαινόμενοι χώροι, τείνουν να καταστούν μόνιμες δομές, με τους φιλοξενούμενους να έχουν βρει μόνιμη στέγη. 

Εμείς δεν έχουμε κανένα θέμα να γίνουν μόνιμες οι δομές, αν αυτό είναι απαραίτητο, το αντίθετο μάλιστα. Η κοινωνική αλληλεγγύη είναι ανθρώπινο καθήκον, αλλά και μια από τις πλέον σημαντικές αρμοδιότητες των εργαζόμενων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι μόνιμες δομές όμως φιλοξενίας οφείλουν να έχουν ειδική μορφή διάρθρωσης και λειτουργίας που σε πρόχειρα στημένους θερμαινόμενους χώρους δεν υφίστανται, οφείλουν να έχουν εκπαιδευμένο προσωπικό και οφείλουν να έχουν τις κατάλληλες υποδομές. Στην παρούσα κατάσταση, οι συνάδελφοι που κρατούν σε λειτουργία τους θερμαινόμενους χώρους για παραπάνω από ένα μήνα έχουν ξεπεράσει τα όριά των αντοχών τους, καθώς ταυτόχρονα υπηρετούν και στις υπηρεσιακές τους θέσεις και οι προσωρινές δομές δεν έχουν κλείσει ούτε για μια ώρα, ενώ οι θερμοκρασίες που επικρατούσαν τις περισσότερες ημέρες έφτασαν και τους 15 ή 20 βαθμούς κελσίου.

Επιπλέον, εκτός του ότι δεν αμείβονται ανάλογα οι συνάδελφοι και με βάση τις νυχτερινές ώρες εργασίας και τις Κυριακές και αργίες κτλ, η σωματική και πνευματική κόπωση ξεπερνά τις ανθρώπινες αντοχές. Καλή και χρήσιμη η κοινωνική πολιτική, αλλά όχι με πρόχειρους όρους, όχι στις πλάτες του ήδη ταλαιπωρημένου και μη επαρκούς προσωπικού και όχι χωρίς τις κατάλληλες υποδομές και τον ανάλογο προγραμματισμό.

4ονΗ ροή και το πλήθος των μασκών υψηλής προστασίας FFP2 που παρέχει με φειδώ ο Δήμος στους εργαζόμενους στις υπηρεσίες της Κοινωνικής Αλληλεγγύης και των Δημοτικών Ιατρείων, οι οποίες αντιμετωπίζουν καθημερινά τις επιπτώσεις της πανδημίας (Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΥΑΔΑ, δομές φιλοξενίας, Ιατρεία κτλ) οφείλει να είναι πιο συγχρονισμένη και να καλύπτει τις ανάγκες της εργασίας. Υπενθυμίζουμε ότι οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα υψηλής προστασίας στο πλαίσιο των αναγκών της υπηρεσίας και των εργασιών τους.

5ονΣε αρκετά κτήρια τα προβλήματα με τη θέρμανση και είναι έντονα σε απαράδεκτο βαθμό. Δεν νοείται εν έτει 2022 να εργάζονται άνθρωποι σε συνθήκες πολικού ψύχους ιδιαίτερα την τελευταία εβδομάδα, με τα γνωστά φαινόμενα ψύχους. Ίσως βέβαια να έπρεπε οι συνάδελφοι να μεταβούν σε κάποια από τις θερμαινόμενες δομές φιλοξενίας που έχει ο Δήμος ανοιχτές για τους πολίτες, αλλά προτίμησαν να παραμείνουν στην εργασία τουςΟι διάφορες εργολαβίες, μέσω δαιδαλωδών διαδρομών, προφανώς δεν λειτουργούν και εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να αναμένουμε την επόμενη κακοκαιρία για να μοιράζονται τελευταίας στιγμή δύο σόμπες πετρελαίου ανά 100 τετραγωνικά μέτρα στους συναδέλφους. Την επόμενη φορά ο Σύλλογος θα παρέμβει με διαφορετική τακτική. 

Για το ΔΣ,

Ο Πρόεδρος, Β. Πολυμερόπουλος

Ο Αν.Γεν.Γραμματέας, Ι. Χρυσανθακόπουλος.