Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων
Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΔΑ – ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30/3/2023, συνάντηση μεταξύ ολιγομελούς διαπαραταξιακής αντιπροσωπείας του ΔΣ του ΣΕΔΑ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Β. Πολυμερόπουλο και του Γενικού Γραμματέα του Δήμου κ. Α.Τσιατσιάμη. Η συζήτηση διεξήχθη σε καλό κλίμα και στη διάρκεια της τέθηκαν τα ζητήματα τα οποία απασχολούν την εργασιακή μας ζωή. Αναλυτικά:

Εκλογικό Επίδομα:Ζητήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα η παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής προς το Υπουργείο για την αύξηση της εκλογικής αποζημίωσης! Είναι ευτελές το ποσό των 90 ευρώ, σε σχέση με τα εντυπωσιακά δυσανάλογα ποσά που δίνονται σε άλλους φορείς του Δημοσίου, για την συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες. Αν και εφόσον αυτή η παρέμβαση δεν ευδοκιμήσει, τότε ο Πρόεδρος έθεσε το αίτημα προς τον Γενικό Γραμματέα, σε συνεννόηση με τον Δήμαρχο και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να καταβάλει η Δημοτική αρχή ένα ποσό σε όσους συμμετέχουν στις εκλογικές εργασίες.

Πράσινο: Επαναφέραμε για πολλοστή φορά το θέμα του προσωπικού στο Πράσινο, αλλά και του εργολάβου που ακόμα «μαθαίνει την δουλειά». Είναι χαρακτηριστικό ότι αν ο Δήμος προσλάμβανε 200 μόνιμους υπαλλήλους (οι οποίοι θα κάλυπταν περίπου τα μισά κενά που υπάρχουν)τώρα το Πράσινο από τη μια θα δούλευε άψογα και χωρίς κανένα πρόβλημα, ενώ από την άλλη το κόστος μισθοδοσίας τους θα ήταν σημαντικά μικρότερο, από τα εκατομμύρια που δίνονται στον εργολάβο.

Ταυτόχρονα θέσαμε το θέμα με τις υπερωριακές αμοιβές των συναδέλφων στο Πράσινο και την ανισοκατανομή που υφίσταται σε σχέση με άλλες υπηρεσίες, αλλά και εσωτερικά.

Τέθηκε όμως και γενικότερα το ζήτημα της δίκαιης και ίσης κατανομής υπερωριακών αμοιβών σε όλες τις Διευθύνσεις, στην κατεύθυνση της δίκαιης και ίσης εργασίας και ανταμοιβής! Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί το φαινόμενο ύπαρξης Διευθύνσεων και υπαλλήλων δύο ταχυτήτων!

Επιπλέον τέθηκε εκ νέου και το θέμα της κατανομής του υπάρχοντος προσωπικού. Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί το φαινόμενο του υπερπληθυσμού στα γραφεία των Αντιδημάρχων, αλλά και της αθρόας μετακίνησης συγκεκριμένων ευνοούμενων στην Καθαριότητα (περίπου 200% η κάλυψη της Δ/νσης σε Διοικητικούς), οι οποίοι πηγαίνουν σε θέσεις με υπέρογκες οικονομικές απολαβές και δεν τους κουνάει κανείς από εκεί, γεγονός που αποτελεί απρέπεια. Όπως απρέπεια αποτελεί και η συνεπακόλουθη μη ίση αντιμετώπιση των εργατών της καθαριότητας στις υπερωριακές αμοιβές.

Κτηριακό: Τέθηκαν στον Γενικό Γραμματέα μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την  κατάσταση των κτηρίων στα οποία στεγάζονται οι υπηρεσίες του Δήμου. Συγκεκριμένα:

επισημάνθηκε η ανάγκη αντισεισμικού ελέγχου και ελέγχου στατικότητας των κτηρίων,

– η ανάγκη παρέμβασης στην κατεύθυνση της ασφάλειας, της υγιεινής και των υποδομών, 

– ταυτόχρονα τέθηκε ερώτημα για την πορεία της ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων η οποία είχε ανακοινωθεί, αλλά δεν την έχουμε δει ακόμη

Εκφράστηκαν τέλος εκ νέου οι επιφυλάξεις και αντιρρήσεις του Συλλόγου, σχετικά με την καταλληλότητα του νέου κτηρίου στην Πατησίων, οι οποίες έχουν εξαρχής εκφραστεί  επανειλημμένα προς την Δημοτική Αρχή. Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις του ΣΕΔΑ, κάποιοι θυμήθηκαν ότι διαφωνούν με την επιλογή κτηρίου και ότι αυτό είναι προβληματικό, μόνο όταν έμαθαν ότι θα πάνε οι ίδιοι εκεί

Ο Γενικός Γραμματέας απάντησε ότι θα ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία αντισεισμικών ελέγχων και θα μας ενημερώσει για τα αποτελέσματα. Για το νέο κτήριο επανέλαβε ότι είναι οριστική απόφαση της Δημοτικής Αρχής και ότι οι διαδικασίες μεταστέγασης προχωρούν κανονικά, με χρονικό ορίζοντα τον Σεπτέμβριο του 2023.  Όσο για το θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης, ενημέρωσε ότι έχει βρεθεί ο ανάδοχος του έργου και ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες.

Προσλήψεις: Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, στον Δήμο Αθηναίων για το 2023 εγκρίθηκαν 34 προσλήψεις (9 μηχανικών και 25 εργατών). Θεωρούμε αδιανόητο τον αριθμό αυτό, τη στιγμή που υπάρχουν υπηρεσίες που καταρρέουν (Πράσινο, Τεχνικές Υπηρεσίες, Οικονομικές Υπηρεσίες κτλ). 

Πάγια θέση του ΣΕΔΑ είναι ότι ο Δήμος έχει ανάγκη από συγκεκριμένες προσλήψεις επιστημονικού, επαγγελματικού και εξειδικευμένου προσωπικού. Ο Δήμος Αθηναίων πρέπει να πιέσει έντονα στην κατεύθυνση της κάλυψης των κενών με μόνιμο προσωπικό.

Ο Γενικός Γραμματέας συμφώνησε στην ανάγκη στελέχωσης του Δήμου από εξειδικευμένο προσωπικό μέσω ενός μεγάλου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για τον Δήμο Αθηναίων. Αναμένουμε τις κινήσεις από πλευράς Δήμου.

ΜΑΠ:Αταλάντευτηθέση του ΣΕΔΑ είναι η ανάγκη έγκαιρης απόδοσης των ΜΑΠ, αλλά και της χρηματικής αποτίμησης όσων δεν έχουν αποδοθεί. Αναφέραμε ότι σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΕΔΑ έχει εκκινήσει διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση, τις οποίες σύντομα θα ανακοινώσουμε. Ο Γενικός Γραμματέας δεσμεύτηκε να μεριμνήσει για το θέμα άμεσα.

Οχήματα-ασφάλεια: Τέθηκε στον Γενικό Γραμματέα η ανάγκη ενδελεχών τεχνικών ελέγχων σε όλα τα οχήματα του Δήμου (Πράσινο, Καθαριότητα, Δημοτική Αστυνομία, ΚΥΑΔΑ, Διοίκηση κτλ) ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων στον μέγιστο βαθμό.

Ο Γενικός Γραμματέας συμφώνησε και όπως μας ανέφερε, θα δώσει γραπτή εντολή για έλεγχο των οχημάτων.

Αγαπητοί συνάδελφοι, σκοπός του Συλλόγου είναι συνολικά η εργασιακή και οικονομική ανάταση των εργαζομένων, η διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας και η ασφάλειά τους.Βλέποντας τις επερχόμενες δυσκολίες και δυσπραγίες έχουμε εντείνει και θα συνεχίσουμε να εντείνουμε τις παρεμβάσεις μας σε αυτή την κατεύθυνσηΕίμαστε σε αναμονή των  απαντήσεων που εκκρεμούν και σε εγρήγορση για όσα συμφωνήθηκαν.

Ο Πρόεδρος: Β. Πολυμερόπουλος
Ο Γεν.Γραμματέας: Θ.Τσεκούρας