Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων
Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

Συνάδελφοι,

την Τετάρτη 31/1/2024 το Δ.Σ. του ΣΕΔΑ συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου, κ. Β. Μπόκο, παρουσία του Αναπληρωτή Δημάρχου και Αντιδημάρχου Πρασίνου, κ. Γ. Αποστολόπουλου. Η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και κατά τη διάρκειά της έλαβε χώρα μια παραγωγική συζήτηση μεγάλης διάρκειας. Εκ μέρους του Συλλόγου ο Πρόεδρος, Β. Πολυμερόπουλος, έθεσε το σύνολο των βασικών ζητημάτων που αφορούν τους εργαζόμενους, αλλά και τη λειτουργία του Δήμου. Από την πλευρά του Γενικού Γραμματέα, υπήρξε έκφραση συγκεκριμένων προθέσεων πάνω στα ζητήματα αυτά.

ΚΤΗΡΙΑΚΟ: Πάγια και διαχρονική διεκδίκηση του ΣΕΔΑ είναι η αποκατάσταση της άθλιας κτηριακής υποδομής που βιώνει ο Δήμος εδώ και χρόνια. Εκφράστηκαν οι πάγιες και έντονες ανησυχίες του Συλλόγου για το θέμα του νέου κτηρίου της Πατησίων, όπως αυτές έχουν καταγραφεί εδώ και τέσσερα έτη στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή,αλλά και αναφορά στις εναλλακτικές λύσεις για το κτηριακό που κατά καιρούς προτάθηκαν από τον Σύλλογο.

Από τη συζήτηση προέκυψε ότι το κτήριο δεν είναι έτοιμο (πρωτοφανές έπειτα από τόσα χρόνια!!!) και ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει με απόλυτη σαφήνεια το ποιες ακριβώς υπηρεσίες θα μετακινηθούν εκεί, ούτε το πότε θα πάνε. Αναφέρθηκε από την πλευρά του Γενικού ότι υφίσταται διαβούλευση με τις υπηρεσίες και ότι θα μεταφερθούν εκεί υπηρεσίες που έχουν συναινέσει. Υπήρξε τέλος διαβεβαίωση εκ μέρους του ότι πρόκειται για ένα σύγχρονο κτήριο με εξαιρετικές υποδομές, ότι οι θέσεις στάθμευσης ξεπερνούν τις 200 και ότι γίνονται προσπάθειες βελτίωσης των θεμάτων ασφάλειας και προσβασιμότητας.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ: Ο ΣΕΔΑ ζήτησε τη διατήρηση του επιπέδου των εκτός των τακτικών αμοιβών αποδοχών (υπερωρίες, Κυριακές, νυχτερινά κτλ) σε όλες τις Υπηρεσίες και την αναλογικά δίκαιη αντιμετώπιση του θέματος των οικονομικών απολαβών συνολικά στον Δήμο, ανάμεσα σε υπηρεσίες και υπαλλήλους. Αναφέρθηκαν οι τεράστιες στρεβλώσεις και ανισομέρειες που υπάρχουν, ενώ ζητήθηκε η προσθήκη των ΚΕΠ στις Υπηρεσίες που εργάζονται σε 24ωρη βάση, ως η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση ανισομέρειας. Ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι θα υπάρξει εξορθολογισμός, διόρθωση αδικιών, αλλά και συνετή αντιμετώπιση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και ό,τι ο καθένας αντιλαμβάνεται.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ: Τέθηκε το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού στις Υπηρεσίες του Δήμου και ιδιαίτερα στην Δ/νση Πρασίνου, στο σύνολο των Τεχνικών Υπηρεσιών και σε Διοικητικές, Κοινωνικές και Οικονομικές Υπηρεσίες του Δήμου. Ο ΣΕΔΑ ζήτησε να υπάρξει εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής διεκδίκηση και πίεση για στοχευμένες προσλήψεις επιστημονικού, επαγγελματικού και εξειδικευμένου προσωπικού στις ειδικότητες και στις Υπηρεσίες που υπάρχει πραγματικά ανάγκη, αλλά και αναδιάρθρωση και ανακατανομή του υπάρχοντος προσωπικού των Υπηρεσιών. Ταυτόχρονα επαναλήφθηκε η πάγια υποστήριξη του Συλλόγου στην εξεύρεση λύσης για τους μακροχρόνια συμβασιούχους του Δήμου. Ο Γενικός ανέφερε ότι θα υπάρξει διεκδίκηση του Δήμου προς την κατεύθυνση της πρόσληψης μονίμου προσωπικού και στήριξη στο ζήτημα των συμβασιούχων.

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΜΑΠ: Ζητήθηκε η σύντμηση του αριθμού των δόσεων και του χρονικού διαστήματος αποπληρωμής της απόδοσης σε χρήμα των ΜΑΠ των ετών 2020,2021 και 2022, καθώς το προβλεπόμενο διάστημα των 10 δόσεων σε 3 έτη για την πληρωμή τους θεωρείται τουλάχιστον αδόκιμο. Ο Γενικός ήταν επί της ουσίας αρνητικός, αλλά επί του θέματος θα επανέλθουμε σύντομα.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ: Ο ΣΕΔΑ εξέφρασε τη θέση του ότι υπάρχει άμεση ανάγκη δημιουργίας ενός νέου σύγχρονου, επίκαιρου και λειτουργικού Οργανισμού, ο οποίος θα λειτουργήσει χάριν των Υπηρεσιών και των εργαζομένων και όχι χάριν των προσωπικών και άλλων συμφερόντων, όπως συνέβαινε με προηγούμενους Οργανισμούς. Ο Γενικός απάντησε ότι είναι πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του νέου Οργανισμού εντός του 2024.

ΚΡΙΣΕΙΣ-ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΤΛ: Ο Σύλλογος ζήτησε δίκαιη, ίση και αξιοκρατική αντιμετώπιση των πάντων, κατάργηση της ευνοιοκρατίας και τοποθέτηση της ιεραρχίας με βάση τις κρίσεις του Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Ζητήθηκε επιπλέον η επαγρύπνηση εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, καθώς υφίστανται ορισμένες έντονα προβληματικές περιπτώσεις ιεραρχικά προϊσταμένων (κάθε είδους, από επιστάτες και επόπτες έως τμηματάρχες και διευθυντές), με αποτέλεσμα ακόμη και την εμφάνιση φαινομένων εργασιακής βίας και εκφοβισμού.

Είναι αναγκαίο να πάψει επιτέλους η μόνιμη ευνοιοκρατική αντιμετώπιση μιας μικρής μερίδας εργαζομένων εις βάρος των υπολοίπων και να υπάρξει ίση και αμερόληπτη αντιμετώπιση όλων των συναδέλφων, καθώς αυτό δημιουργεί έντονες στρεβλώσεις (προκαλεί ακόμη και ακραία ιλαρές περιπτώσεις όπου συμβασιούχοι ΥΕ εργατών φέρονται να εργάζονται αναπαυτικά στα γραφεία και να ανάγονται σε εν δυνάμει αντικαταστάτες προϊσταμένων ή διευθυντών, ασκώντας διοίκηση). Στα λοιπά θέματα, συζητήθηκε και ο γενικότερος τρόπος λειτουργίας της ΔΑΕΜ.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΤΛ: Συζητήθηκε το θέμα της ασφάλειας των εργαζομένων, ζητήθηκε η αποτελεσματική φύλαξη των κτηρίων του Δήμου και κατατέθηκαν οι απόψεις και οι προβληματισμοί του Συλλόγου όσον αφορά τα θέματα των ΜΑΠ, της υγιεινής, της ασφάλειας και των συνθηκών εργασίας. Αναφέρθηκε η ανάγκη ανακατασκευής και ανακαίνισης των κτηριακών υποδομών (κλιματισμός, τουαλέτες, ενεργειακή αναβάθμιση κτλ), αλλά και η ανάγκη ελέγχου της στατικότητας, όλων των κτηρίων που στεγάζουν υπηρεσίες του Δήμου.            

Επιπλέον ζητήθηκε η επίλυση επιτέλους της διαχρονικά άθλιας κατάστασης του θέματος των αποδυτηρίων, τουαλετών κτλ, όσον αφορά τους εργαζόμενους στις εξωτερικές υπηρεσίες (Πράσινο, Καθαριότητα κτλ), καθώς είτε απουσιάζουν ανάλογες αξιοπρεπείς υποδομές είτε βρίσκονται σε απαράδεκτη κατάσταση. Οι συνθήκες για αυτούς τους συναδέλφους είναι στη κυριολεξία τριτοκοσμικές και απαιτούνται δραστικές παρεμβάσεις.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ, Β.ΠΟΛΥΜΕΡΟΠΟΥΛΟΣ.

Ο ΑΝ.ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ, Γ.ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ.