Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων
Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΔΑ 13/5/2020

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Από την αρχή της κρίσης λόγω του νέου κορωνοϊού έχουμε γράψει ότι ο Σύλλογος είναι πάντα ανοιχτός και χωρίς τυμπανοκρουσίες παρεμβαίνει για όλα τα ζητήματα που προκύπτουν, σημαντικά ή λιγότερο σημαντικά. Πρωταρχικός στόχος μας είναι η ασφάλεια των συναδέλφων και όχι η οποιαδήποτε πολιτική εκμετάλλευση.

Μετά την ανακοίνωση του ΕΟΦ περί απόσυρσης δύο αντισηπτικών ο Σύλλογος παρενέβη άμεσα το πρωί της 12ης Μαΐου, διότι το ένα εξ αυτών των αντισηπτικών είχε μοιραστεί σε μέρος των εργασιακών χώρων. Υπήρξε άμεση συνάντηση του Προέδρου του Συλλόγου με τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου, στην κατεύθυνση της διασαφήνισης της πραγματικότητας και της εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα που ανέκυψε. Αποτέλεσμα αυτής της παρέμβασης υπήρξε η περισυλλογή και απόσυρση του ακατάλληλου σκευάσματος και η άμεση αντικατάσταση των αντίστοιχων τεμαχίων με νέο αντισηπτικό.

Ένα σημαντικό θέμα το οποίο έχει ανακύψει τις τελευταίες ημέρες είναι το ζήτημα της οικειοθελούς επιστροφής των συναδέλφων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Θεωρούμε ότι η κάθετη άρνηση της επιστροφής τους από την Υπηρεσία, μετά και την έκδοση της από 11/5/2020 Υπουργικής Απόφασης -η οποία αναιρεί την από 18/3/2020 ΚΥΑ- είναι σε απόλυτα λανθασμένη κατεύθυνση, μιας και υπάρχει η δυνατότητα της οικειοθελούς επιστροφής διότι πουθενά στην ΚΥΑ δεν αναγράφεται η υποχρεωτικότητα του μέτρου. Ισχυρή άποψή μας είναι ότι μπορούν να επιστρέψουν οικειοθελώς, έστω και με υπεύθυνη δήλωση. Οι Υπηρεσίες έχουν υποχρέωση να δίνουν τεκμηριωμένες, με γνώση και σύννομες απαντήσεις, διότι όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε είναι σε διαβούλευση και εξέλιξη το συγκεκριμένο ζήτημα μιας και είναι ακραία η αντίληψη να είναι υποχρεωτική η «καραντίνα» συγκεκριμένων κατηγοριών, όταν επί της ουσίας τείνει να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση. Άλλωστε οι ίδιοι παίρνουν την ευθύνη για την προσωπική τους υγεία και δεν κινδυνεύει κανείς από την παρουσία τους. Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα σας ενημερώσουμε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΛΥΜΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ΑΝ.ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο για να διαβάσετε την ανακοίνωση σε pdf https://seda.gr/wp-content/uploads/2020/05/ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-13-05-2020.pdf