ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΑΜΕΙΩΝ – ΑΛΗΘΕΙΕΣ & ΨΕΜΜΑΤΑ

 

Σ.  Ε.  Δ.  Α.
 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
τηλ.: 2105277219 fax: 210 5278052 , email: seda@cityofathens.gr – Ηλ.Δ/νση: www.seda.gr
           
                                                                                                Αθήνα : 14 – 3 -2012
 
ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΑΜΕΙΩΝ – ΨΕΜΜΑΤΑ & ΑΛΗΘΕΙΕΣ
 
Συνάδελφοι,
             Πριν από μερικές ημέρες τα Δ.Σ. των ασφαλιστικών μας ταμείων  (TYΔΚΥ – Πρόνοιας – ΤΕΑΔΥ) κλήθηκαν να αποφασίσουν εάν θα συμφωνήσουν να ενταχθούν στο «κούρεμα» των ομολόγων και εάν θα συμμετάσχουν στο PSI.
          Mετά από ομόφωνη απόφαση της ΑΔΕΔΥ κα των ομοσπονδιών, σχεδόν όλοι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στις διοικήσεις των ταμείων τάχτηκαν αρνητικά απέναντι σ΄αυτή τη διαδικασία για συγκεκριμένους λόγους και παρά τις απειλές περί ποινικής ευθύνης – αν ψηφίσουν «όχι»  και τις γελοιότητες περί μη πατριωτών του κ. Ε. Βενιζέλου.
          Με αυτή την τακτική και αντίληψη κινήθηκαν και οι συνάδελφοι Πολυμερόπουλος Β. και Καραγιαννάκης Θ. ως μέλη των Δ.Σ. των ταμείων οι οποίοι  υλοποίησαν με τη στάση τους τις αποφάσεις των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων οργάνων. Αποτέλεσμα της στάσης τους ήταν τα Δ.Σ. του ΟΠΑΔ (ΤΥΔΚΥ) και για το ΤΕΑΔΥ (ΤΑΔΚΥ) να λάβουν αρνητικές αποφάσεις ενώ για το Ταμείο Πρόνοιας η απόφαση ήταν θετική παρ΄ότι και εκεί οι παριστάμενοι εκπρόσωποι των εργαζομένων ψήφισαν αρνητικά (υπήρχαν όμως δύο απουσίες)
Η θέση μας ήταν αρνητική διότι :
1. Tα ταμεία είναι ΝΠΔΔ αλλά στο κούρεμα συμμετείχαν ως απλοί ιδιώτες
2. Το ταμείο το οποίο θα ιδρυθεί και θα συνεισφέρει το Ελληνικό Δημόσιο κάποια περιουσιακά στοιχεία για να καλύψη μέρος των απωλειών των ταμείων δυστυχώς ούτε πιστευτό γίνεται ούτε καμιά σοβαρή εγγύηση για οτιδήποτε – έστω μικρή αναπλήρωση – προσέφερε.
3. Ενώ για τις τράπεζες λαμβάνεται μέριμνα μέσω του προγράμματος  ανακεφαλαιοποίησης να καλυφθούν οι απώλειες λόγω του κουρέματος για τα ταμεία δεν υπήρχε η παραμικρή αντίστοιχη μέριμνα. Αν και στις πρώτες συζητήσεις που έγιναν για το  κούρεμα των ομολόγων τα ταμεία τα εξαιρούσαν εντελώς από το κούρεμα , αργότερα άλλαζαν τακτική και απλά  συζήτησαν τρόπους κάλυψης των απωλειών μέσω της καταβολής αντιστοίχων ποσών από το δάνειο κ.λ.π. στο τέλος δε τα ταμεία αντιμετωπίστηκαν με τον χειρότερο τρόπο και χωρίς καμία πρόνοια για τα χρήματα των εργαζομένων που χάνονται.
4. Ενώ ο κ. Ε. Βενιζέλος έφερε νομοθετική ρύθμιση για απαλλαγή των διοικήσεων των ταμείων από οποιαδήποτε απόφαση πάρουν για το PSI στο τέλος απείλησε ότι απαλλάσσονται των ευθυνών όσοι ψηφίσουν ΝΑΙ ενώ όποιος ψηφίσει ΟΧΙ στο κούρεμα θα έχει ποινικές ευθύνες !!!
          Λέει ψέματα η Κυβέρνηση και οι γνωστοί παπαγάλοι ότι οι εργαζόμενοι αν ήθελαν μπορούσαν να μη συμμετάσχουν σ΄αυτή τη διαδικασία. Απολύτως ψέματα διότι τα χρήματα με τα οποία η Τράπεζα της Ελλάδας συμμετέχει στο PSI , 21 δις. € περίπου είναι χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων και των εργαζομένων τα οποία αναγκαστικά και δια νόμου είχαν κατατεθεί ως ρευστό χρήμα στην Τράπεζα της Ελλάδας. Ούτε ένα ευρώ δεν ήταν δικό της. Των εργαζομένων χρήματα είναι και οι κομπορρημοσύνες του «ατσαλάκωτου» κ. Προβόπουλου για τη συμμετοχή στο PSIτης Τράπεζας της Ελλάδος το μόνο που έκαναν ήταν να κρύβουν την ανικανότητά του να προβλέψει και να διασφαλίσει οτιδήποτε.
Το ΤΥΔΚΥ έχει ομόλογα (που αναγκαστικά θα κουρευτούν) ονοματικής αξίας 66 εκ.€ ενώ το ΤΕΑΔΥ (μαζί με τον τομέα ΤΑΔΚΥ κ.λ.π.) 1.500.000 περίπου €. στην κατοχή του και στην Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκονται χρήματα πάνω από 1.800.000 €  τα οποία μετέτρεψε η Τράπεζα της Ελλάδος σε ομόλογα και είναι οι εισφορές των εργαζομένων για πολλές 10ετίες.
Λέει ψέματα η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών όταν γενικά και αόριστα αναφέρει ότι έχει χρηματοδοτήσει τα ταμεία με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Στο ΤΥΔΚΥ, ΤΑΔΚΥ, ΤΕΑΔΥ , το Ελληνικό δημόσιο δεν έχει δώσει ούτε ένα Ευρώ. Απεναντίας προσπαθεί χρόνια τώρα να λεηλατήσει τα αποθεματικά τους και προ ολίγων ημερών πήρε με νομοθετική ρύθμιση 200 χιλ.€ από το ΤΥΔΚΥ για να λειτουργήσει ο προβληματικότατος ΕΟΠΥΥ.
          Έχει ξεχάσει η Κυβέρνηση ότι ένα μεγάλο μέρος της ανοικοδόμησης της Ελλάδος μετά το 1950 οφείλεται στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων τα οποία κατέθεταν τα χρήματά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος υποχρεωτικά και μάλιστα μέχρι το 1982 άτοκα .
Η δε Τράπεζα της Ελλάδος πάρ΄ότι είχε υποχρέωση να κάνει διασπορά των αποθεματικών για να μειώσει τους κινδύνους από χρηματοπιστωτικά γεγονότα τα είχε όλα τοποθετημένα σε ομόλογα. Ανικανότητα ή  αδιαφορία ο καθένας μπορεί να επιλέξει.
          Μετά το κούρεμα των ομολόγων κατά 53,5% περίπου τα αποθεματικά των ταμείων μειώνονται κάθετα και σε σύντομο χρονικό διάστημα έρχεται νέο ασφαλιστικό, με νέα μείωση των συντάξεων (πιθανότατα τον Ιούνιο) διότι όλα τα ταμεία οδεύουν στο να γίνουν προβληματικά και μάλιστα άμεσα.
          Μετά το κούρεμα των αποθεματικών, την αύξηση των συνταξιούχων και τη μείωση των εργαζομένων πηγαίνουν προς κατάρρευση. Τα χρήματα των ταμείων και κυρίως των επικουρικών ταμείων είναι αποκλειστικά χρήματα των εργαζομένων.
          Αυτά τα χρήματα ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος θέλει να τα διαχειρίζονται με διορισμένες από την Κυβέρνηση διοικήσεις για να μπορεί να τα υφαρπάξειόποτε θέλει χωρίς προβλήματα και εμπόδια.
          Αυτή είναι όλη η αλήθεια και η πραγματικότητα για τα οικονομικά των ταμείων.
          Για το εάν η απόφαση μας να μην ψηφίσουμε το κούρεμα  ήταν σωστή ή λάθος ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος, αλλά οι απειλές και οι εκβιασμοί ας γνωρίζουν οι Κυβερνώντες όλων των χρωμάτων ότι δεν περνάνε.
Υπάρχουν ακόμη αντιστάσεις και αξιοπρεπείς στάσεις σ΄αυτή τη χώρα.
 
 
  
 
            Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
 
 
 
                 ΕΛΕΝΗ ΒΕΛΛΙΑΝΙΤΗ                     ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΛΥΜΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

haris